Foto vijestSport

FOTO Runac: “Varaždinski sportaši i klubovi postižu sve bolje rezultate i dižu kvalitetu varaždinskog sporta. Zaslužuju i više sredstava.”

Jednoglasno prihvaćen prijedlog Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2019. godinu

Prijedlog Programa javnih potreba u sportu Grada Varaždina za 2019. godinu, koji je usvojen na Skupštini Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina održanoj u četvrtak, iznosi 9 milijuna i 639 tisuća kuna, što je povećanje u odnosu na ovu godinu za 960 tisuća kuna.

Govoreći o planiranim sredstvima koja su namijenjena za varaždinski sport u idućoj godini predsjednik Zajednice, mr.sc. Alen Runac, naglasio je da je nastavljen trend povećanja sredstava za varaždinski sport i sportaše koji iz godine u godinu postižu sve bolje i zapaženije rezultate.

-Prijedlog je realan iz razloga budući Zajednica ima sve više klubova i klubovi dižu kvalitetu svog rada i rezultata što se vidi na većem broj kategoriziranih sportaša, a to je pokazatelj kvalitete. Mišljenja sam da još više treba ulagati u sportske objekte s obzirom na njihovu starost. Iako se i sada dosta ulaže, pojedini klubovi traže, ne novce, nego bolje uvjete za bavljenje sportom preko ulaganja u te objekte – istaknuo je Runac.

Najveći je iznos namijenjen financiranju troškova održavanja i funkcioniranja gradskih sportskih građevina kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina te financiranju djelovanja Zajednice. Radi se o 3,6 milijuna kuna, ili 200 tisuća više nego ove godine. Zahvaljujući tim sredstvima 57 varaždinskih sportskih udruga, članica Zajednice, u potpunosti mogu koristiti sportske objekte kojima upravlja Zajednica, bez naknade. Te objekte mogu koristiti za treniranje i natjecanje svih uzrasnih kategorija.

Sufinanciranje troškova održavanja funkcioniranja gradskih sportskih građevina kojima upravljaju ostale sportske udruge iznosi 350 tisuća kuna, a to je povećanje za 70 tisuća.

-Za poticanje i promociju sporta, odnosno sportske škole, vrhunske i perspektivne sportaše, sportske manifestacije u organizaciji ili suorganizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, međunarodnu suradnju te programe HOO-a i sportskih zajednica planirano je 875 tisuća kuna, ili 10 tisuća kuna više. Za provođenje dijela programa tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži gradskih osnovnih škola 189 tisuća kuna, a povećanje iznosi 69 tisuća kuna – pojasnio je glavni tajnik Zajednice, Patrik Koščak.

Za provođenje dijela programa studenskih sportskih udruga Grada Varaždina namijenjeno je 50 tisuća kuna, što je 20 tisuća više nego ove godine, dok je za djelovanje sportskih udruga, sportskih zajednica i saveza, kroz kriterije te stimulaciju za ostvarene vrhunske rezultate, rezerviran 3,1 milijuna kuna, gotovo 400 tisuća više.

Za opću i posebnu zdravstvenu zaštitu sportaša iznos je povećan za 50 tisuća kuna i iznosi 250 tisuća, a za sufinanciranje stručnih poslova u sportu, odnosno za trenere mlađih dobnih kategorija te usavršavanje stručnih kadrova, 80 tisuća više, odnosno ukupno 790 tisuća kuna.

-Sportsko rekreativne aktivnosti građana bit će poduprte s 40 tisuća kuna, što je 10 tisuća kuna više, a sportske aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom sa 120 tisuća, ili 20 tisuća kuna više. Nadalje, za financiranje godišnje cijene sata korištenja gradskih školskih sportskih dvorana za provođenje programa sportskih škola predviđeno je 105 tisuća kuna, ili 30 tisuća kuna više, dok je za financiranje godišnje cijene sata korištenja Gradskih bazena „Varaždin“ za klubove članove Zajednice taj iznos ostao na ovogodišnjoj razini – 150 tisuća kuna – rekao je Koščak.

Provođenje i financiranje znanstvenih i razvojnih projekata, elaborata i studija o sportu bit će poduprto s 20 tisuća kuna, umjesto dosadašnjih 15 tisuća, a informatička djelatnost te istraživačko-razvojna djelatnost sa po 10 tisuća. I tu su iznosi povećani s ovogodišnje razine od po 7,5 tisuća kuna.

Uz ovih nešto više od 9,6 milijuna kuna, za nabavku opreme za organizaciju Ekipnog prvenstva Europe u atletici 2019. godine, planira se utrošiti 491 tisuća i 620 kuna, a za sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju sportskih objekata kojima upravlja Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, 2 milijuna i 933 tisuće kuna.

Nakon što su članovi jednoglasno prihvatili prijedlog on se upućuje prema Gradu Varaždinu, odnosno Gradskom vijeću, koje u konačnici prilikom donošenja proračuna za iduću godinu određuje koliko će se sredstava namijeniti varaždinskom sportu.

Dodajmo i da je Zajednica “bogatija” za dvije nove članice. Riječ je o Bowling klubu „Medonja“ Varaždin te Malonogometnom klubu Gluhih Varaždin, koji su primljeni u punopravno članstvo Zajednice.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close