Foto vijestLokalnoVijesti

FOTO Varaždinci Dravom i Dunavom spajaju Vukovar i Varaždin u spomen na poginule i nestale branitelje

Imali smo u Vukovaru 26 poginulih ili nestalih djelatnika PU varaždinske i prije 15 godina odlučili smo na ovaj način obilježiti sjećanje na njih, kaže Nenad Šantek, pripadnik zasebne policijske postrojbe Policijske uprave varaždinske u obrani Vukovara

Na jedinstven način, varaždinski branitelji i ove godine spajaju Varaždin i Vukovar – u subotu su, 15. put zaredom, čamcima krenuli rijekom Dravom, od Donje Dubrave do Vukovara.

Nenad Šantek, pripadnik zasebne policijske postrojbe Policijske uprave varaždinske u obrani Vukovara u Domovinskom ratu i zatočenik srpskog logora, ističe da je spajanje dvaju gradova prijatelja nastavak prijateljstva s ljudima koji su 1991. godine branili Vukovar.

U Vukovaru 26 poginulih ili nestalih djelatnika PU varaždinske

– Njegujemo i čuvamo ovu tradiciju u spomen na naše poginule i nestale prijatelje, pripadnike zasebne policijske postrojbe PU varaždinske. Imali smo u Vukovaru 26 poginulih ili nestalih djelatnika PU varaždinske i prije 15 godina odlučili smo na ovaj način obilježiti sjećanje na njih, odati im počast plovidbom rijekama Dravom i Dunavom do Vukovara.

Držimo se te tradicije i činit ćemo to dok god budemo mogli. Krajnji nam je cilj Vukovar, ali nas na cijelom toku Drave dugom 240 kilometara do ušća u Dunav ljudi dočekuju u mjestima i kampovima. Mi smo Varaždinci po tome prepoznatljivi, svi znaju kamo i zbog čega idemo, što nam je posebno drago, a kad stignemo na cilj, družit ćemo se nekoliko dana s prijateljima Vukovarcima s kojima održavamo vezu svih ovih godina od rata – rekao je Šantek, zahvalivši svima koji im daju podršku.

– Zahvaljujem svim ljudima i udrugama koje nas sve ove godine prate: Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora, podružnice Varaždinske županije, HVIDRA-i Varaždin, GK grupi, gospodi Anđelku Stričaku i Alenu Runcu, svima koji nas ove godine podržavaju u projektu. Bez njih bi teško mogli sami.

Stričak ih došao ispratiti

Saborski zastupnik Anđelko Stričak, i sam pripadnik Specijalne jedinice policije „Roda”, ovoj „avanturi” daje potporu svake godine pa je tako i ovoga puta došao ispratiti Šanteka i njegove kolege.

– Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnici Varaždinske županije, a posebno kolegi Šanteku, čestitam na entuzijazmu da organiziraju ovaj spust kojem je cilj: spajanje gradova prijatelja Varaždina i Vukovara, prisjetiti se žrtve varaždinskih branitelja u Domovinskom ratu, pogotovo policajaca u obrani Vukovara, a isto tako ukazati na ljepote naše domovine, konkretno rijeke Drave – rekao je Stričak.

Uz Stričaka, u Donjoj Dubravi je bio predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac.

– Poanta svega je da ti dečki na ovaj poseban način šire istinu o Domovinskom ratu, istinu koja se nikad ne smije zaboraviti. Na ovaj način čuvamo sjećanje na poginule i nestale, odajemo im počast i hvalu za doprinos koji su dali kako bi mi danas imali slobodnu i neovisnu državu. Najmanje što možemo učiniti je sjećati ih se s pijetetom i pružiti podršku djelatnicima PU varaždinske koji dugi niz godina čuvaju ovu lijepu tradiciju – kazao je Runac.

Očekuje se da će branitelji u Vukovar stići u četvrtak te ostati do subote, družeći se s prijateljima Vukovarcima.

Tags

Povezani Članci

Close