LokalnoNajaveVijesti

GDCK Ivanec obilježava 8. svibnja – Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: Sudjelujte u njihovu programu!

08.-15. svibnja – Tjedan Crvenog križa

Znak sjećanja na osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Herya Dunanta, 08. svibnja obilježava se u čitavom svijetu kao Međunarodni dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i njime započinje Tjedan Crvenog križa koji se obilježava od 08.-15. svibnja.

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec ovogodišnji Tjedan obilježava nizom aktivnosti. Obilježavanje Tjedna Crvenog križa prilika je da sve građane upoznamo i podsjetimo na naše humanitarno djelovanje kroz niz javnih ovlaštenja i aktivnosti.

GDCK Ivanec je neprofitna pravna osoba i jedan je od ustrojstvenih oblika Hrvatskog Crvenog križa koja djeluje na teritoriju gradova Ivanca i Lepoglave i općina Bednja, Donja Voća, Klenovnik i Maruševec u rješavanju humanitarnih pitanja, organiziranju zdravstvenih i socijalnih programa, pripremanju stanovništva za djelovanje u masovnim nesrećama i katastrofama, obavlja javne ovlasti i poslove utvrđene Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu (NN 71/10) i drugim propisima.

GDCK Ivanec udruga koja provodi brojne humanitarne programe, od okupljanja i animiranja članstva za rad i djelovanje u Crvenom križu, volontera i organiziranje aktivnosti za volontere; popularizira, potiče i organizira dobrovoljno darivanje krvi, okuplja darivatelje, vodi o njima evidenciju i ustanovljuje kriterije i priznanja za dobrovoljne darivatelje krvi; provodi socijalni program sukladno brojnim zakonskim propisima i socijalnom programu GDCK Ivanec; provodi i uključuje se u humanitarne akcije i apele, projekte u cilju unapređenja kvalitete života socijalno-ugroženih skupina; provodi programe prve pomoći za razne skupine stanovništva, te brojne zdravstveno-preventivne aktivnosti; programe rada s mladima; program prve pomoći – kao izvannastavna aktivnost u školama; obilježava zajedničke akcije Hrvatskog Crvenog križa- datume od značaja za širu društvenu zajednicu.

GDCK Ivanec okuplja 2686 članova.

Aktivnosti GDCK Ivanec u Tjednu Crvenog križa 2019.g.:(08.-15.svibnja 2019.)

1. Dana 08. svibnja 2019. – sukladno Pravilniku o edukacijama Hrvatskog Crvenog križa, kojem se želi sustavno pristupiti edukaciji ne samo djelatnika, već i volontera, GDCK Ivanec organizira Edukaciju volontera GDCK Ivanec, u TKICU u Lepoglavi. Volonteri su pokretačka snaga Crvenog križa. Tijekom protekle godine u GDCK Ivanec u aktivnostima GDCK Ivanec volontiralo je 84 volontera koji su uložili 466 volonterskih sati. Volontirali su na raznim administrativnim, fizičkim poslovima, edukacijama iz prve pomoći, na provođenju humanitarno socijalnih programa i drugim aktivnostima. Najveći broj je mladih volontera, te onih starijih od 46 godina života. Također, GDCK Ivanec, tijekom protekle godine volonterima, fizičkim i pravnim osobama uručio je 29 volonterskih priznanja, kao i Jubilarnih zahvalnica i plaketa. Bez obzira volontira li netko povremeno ili dugotrajno ili u kriznim situacijama, svaka minuta poklonjenog vremena je vrijedna!

Na edukaciji volontera GDCK Ivanec, koja će obuhvatiti teorijski i praktični dio volonteri će steći znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i njegovim načelima, međunarodnom humanitarnom pravu, Hrvatskom Crvenom križu, Zakonu o volonterstvu, Etičkom kodeksu volontera i Etičkom kodeksu Crvenog križa, a održati će je koordinator volontera GDCK Ivanec. Praktični dio: tečaj osnovnih postupaka održavanja života, provesti će doktor medicine i licencirani instruktor prve pomoći, dr.med. Nikola Rogina. Na edukaciju se očekuje dolazak 20-tak volontera GDCK Ivanec.

2. GDCK Ivanec primilo je 06.05.2019. dodatnu, 3.dostavu paketa hrane u okviru velikog FEAD projekta, čiji nositelj je GDCK Čakovec, a GDCK Ivanec jedan od partnera na projektu. Raspodjela prehrambeno-higijenskih paketa kreće 07.05., te će u Tjednu Crvenog križa (08.-15.svibnja) biti raspodijeljen veći dio paketa i to za područja: općine Bednja i grada Lepoglave. U ovoj trećoj dodatnoj podjeli biti će podijeljeno ukupno 438 paketa hrane u vrijednosti preko 50.000,00 kn, a kroz koji dan očekuje se i dostava paketa higijene. Ovom dodatnom trećom podjelom hrane i higijene iz FEAD projekta, obuhvatiti ćemo 119 novih korisnika, koji nisu obuhvaćeni s prve dvije podjele hrane i higijene u okviru FEAD projekta. Oni će primiti po dva paketa hrane i dva paketa higijene/svaki korisnik, te će tako biti podijeljeno preko 4 tone hrane i higijene.

3. Ovogodišnji Tjedna Crvenog križa (08.-15.05.) završiti ćemo, obilaskom dvaju kućanstava čije su kuće obnovljene u okviru prošlogodišnje humanitarne akcije Hrvatskog Crvenog križa i HRT-a ”Uz nas niste sami-za dostojanstven život”. Kako se ovom humanitarnom akcijom željela skrenuti pozornost na iznimno teške životne okolnosti u kojima žive brojne stare i nemoćne osobe, GDCK Ivanec predložilo je dva kućanstva: jedno kućanstvo s područja općine Bednja (zaseok:Ježovec) i kućanstvo s područja grada Lepoglave (Kameničko podgorje) kojima je u potpunosti obnovljena jedna prostorija u kući u kojoj osobe žive (podovi i zidovi). Radi se o osobama koje žive u iznimno teškim okolnostima, udaljene od najbližih gradskih/općinskih središta, narušenog zdravstvenog stanja, sami i slabo pokretni, te im je svaka pomoć dobrodošla. Puno je starih i nemoćnih kojima je pomoć potrebna. Zahvaljujući ovoj humanitarnoj akciji za ova dva kućanstva omogućen je dostojanstven život. Uz novčana sredstva iz humanitarne akcije HCK koja su utrošena na uređenje prostorija u ove dvije kuće, uloženo je i preko 20 volonterskih sati volontera GDCK Ivanec obilaskom ovih kućanstva, te pružanjem dodatnih oblika pomoći sukladno potrebama korisnika, a što GDCK Ivanec čini redovito u svojim svakodnevnim aktivnostima.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close