IzdvojenoVijesti

GOTOV ŠTRAJK: Sindikati prihvatili prijedlog Vlade, sutra se učenici očekuju u školama!

Vlada je sindikatima ponudila povećanje koeficijenta u tri navrata

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak da su se po svemu sudeći učitelji izborili za povećanje koeficijenata, izrazivši očekivanje da će od utorka nastava redovno krenuti.

“Po svemu sudeći i prema svim najavama ono što možemo zaključiti u ovom trenutku je da su se učitelji izborili za povećanje koeficijenata”, rekla je ministrica Divjak na Markovu trgu prije nove runde pregovora između Vlade i sindikata koji trebaju početi u 14,30 sati. “Očekujem da sutra učenici budu u razredu”, kazala je ministrica. Dodala je da će se detalji i sve ono što slijedi čuti nakon današnjeg sastanka.

U HDZ-u je prethodno održan jednosatni radni sastanak vodstva stranke na kojem se razgovaralo o ponudi koji će Vlada dati sindikatima u obrazovanju. Premijer Andrej Plenković nije nakon sastanka htio govoriti o detaljima. 

Nakon 36 dana štrajka i dugotrajnih pregovora sindikata i Vlade, konačno je postignut dogovor.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje koeficijenta u tri navrata, 3 posto od 1. prosinca, 1 posto od 1. lipnja 2020. te 2 posto od 1. siječnja 2021. godine. Tu su ponudu sindikati prihvatili i time je štrajk u školama okončan. Nastava počinje u utorak ujutro, objavio je Plenković na konferenciji za novinare.

“Mi smo danas konačno definirali dobro kompromisno rješenje, s kojim smo postigli konačni cilj, a to je nadoknada zaostajanja plaća za ostalim javnim službama od 6,11 posto, koju smo razlomili u tri koraka i konačni cilj je koeficijent 1,406 koji će biti realiziran za godinu i mjesec dana,” rekao je Mihalinec.

Dogovorili smo i dodatke za plaće za nenastavno osoblje, koje će imati jednake dodatke kao i nastavno osoblje kroz koeficijent 3+1+2, rekao je Mihalinec.

“Od sutra je štrajk zaustavljen. Sutra se učenici, nastavnici, učitelji, odgajatelji, tete kuharice, spremačice, svi vraćaju na svoja radna mjesta i redovno odrađuju svoj posao”, dodao je.

Tags

Povezani Članci

Close