LokalnoVijesti

Grad Varaždin dao 50 tisuća kuna za obnovu kapele sv. Nikola, u nedjelju kod nje misa

Kapela sv. Nikole na Trgu Matije Gupca u Varaždinu upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske gdje se nalazi na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara

U nedjelju, 31. svibnja 2020. godine od 10:30 sati ispred Kapele sv. Nikole na Trgu Matije Gupca u Varaždinu bit će služena sveta misa.

Župnik Župe svetog Josipa, velečasni Ivan Žmegač blagoslovit će tom prilikom kapelicu koja je formalno u vlasništvu Grada Varaždina i koja je obnovljena sredstvima iz gradskog proračuna u iznosu od 50 tisuća kuna.

Uz brojne građane, svetoj misi prisustvovat će i gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok.

Kapela sv. Nikole na Trgu Matije Gupca u Varaždinu upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske gdje se nalazi na listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara. Uvažavajući konzervatorske principe, o trošku Grada Varaždina obavljeni su sanacija i popravci kako bi se spriječilo daljnje propadanje kapele.

U kapelici se nalaze kipovi sv. Nikole i sv. Ivana Nepomuka. Prema zapisima Krešimira Filića, zavjetnu kapelicu je dao sagraditi varaždinski ceh mlinara 1776. godine.

Krasi ju natpis na njemačkom jeziku koji u prijevodu znači „Spasiteljima na vodi i kopnu pobožni mlinarski ceh te još jedna dobročiniteljska ruka prinose ovdje žrtvu za kasniju budućnost 1776.“

– Obnovom kapelice Grad Varaždin je još jednom pokazao koliko drži do zaštite i obnove sakralnih kulturno-povijesnih objekata prema čemu je prepoznatljiv u Hrvatskoj – poručili su iz Grada Varaždina.

Tags

Povezani Članci

Close