LokalnoVijesti

Grad Varaždinske Toplice i ove godine putem potpora potiče razvoj pčelarstva

Domaća proizvodnja i prirodni proizvodi neprocjenjivi su, a posebno je to došlo do izražaja za vrijeme pandemije koronavirusa, ističe gradonačelnica Dragica Ratković

Grad Varaždinske Toplice i ove godine nastavlja s programom poticanja razvoja pčelarstva te isplatom potpora pčelarima s područja grada, objavljeno je to na sastanku kojeg je gradonačelnica Dragica Ratković održala s pčelarima.

Pravo na potporu ostvaruju pčelari upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u Republici Hrvatskoj, a koji na području grada imaju stacioniran pčelinjak. Potpora se isplaćuje u iznosu od 75 kn po pčelinjoj zajednici stacioniranoj na području grada Varaždinskih Toplica te 50% troška dobave novih pčelinjih zajednica.

Sve je manje pčelara

– I ove smo godine odlučili pomoći našim pčelarima. Nažalost, sve se manje ljudi bavi ovim poslom, posebno mladih, i ovo je jedan od načina da ih potaknemo. Domaća proizvodnja i prirodni proizvodi neprocjenjivi su, a posebno je to došlo do izražaja za vrijeme pandemije koronavirusa. A da su domaći proizvodi i sve traženiji, potvrđuju i iznajmljivači kuća za odmor na području grada koje turisti, osobito strani, traže domaće delicije. Mislim da je to i budućnost, uvrstiti takve proizvode u turističku ponudu Varaždinskih Toplica – naglasila je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.

Poručila je kako Grad stoji na raspolaganju pčelarima za sve njihove probleme i potrebe te im je spreman pomoći u svim segmentima.

Da potpore Grada Varaždinski Toplica puno znače, potvrđuje i Josip Novosel koji se pčelarstvom bavi već 22 godine.

– Prijašnjih je godina bilo puno izdašnije i puno bolje za samog pčelara u odnosu na danas kada imamo puno problema za poljoprivredom, pesticidima, bolestima, insektima, ali i samom prirodom, odnosno vremenom – rekao je iskusni pčelar.

Otkupljivači kupuju jeftin uvozni med

Dodao je kako trenutno nisu zadovoljni plasmanom proizvoda jer otkupljivači meda imaju razne ponude koje ih ne zadovoljavaju jer nude premale cijene.

– Pronalaze med po jeftinijim cijenama i nabavljaju ga iz drugih država, a mi se moramo s tim nositi. Pčelari, svako za sebe, formiraju cijenu tako da ona pokriva troškove – rekao je Novosel te dodao kako se i prošle godine javio na poziv Grada te dobio 7.500 kn na 100 košnica.

Inače, u 2019. godini Grad Varaždinske Toplice izdvojio je ukupno 52.100 kn za isplatu potpora pčelarima koji su prijavljeni u Evidenciju pčelara i pčelinjaka.

Ukupno je subvencionirano 11 pčelara, a odvojeno je 38.100 kn za 508 pčelinjih zajednica te 13.000 kn za 40 novonabavljenih pčelinjih zajednica (325,00 kn po pčelinjoj zajednici).

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close