IzdvojenoVijesti

GRAĐANI BIJESNE: Komarci im ne dozvoljavaju izaći iz kuće, situacija je alarmantna!

Osijek!

Građani Osijeka žale se kako je svake godine isto – dolaskom toplih dana nemoguć je izlazak iz zatvorenog prostora. Posebno zabrinjava fotografija komaraca na zidu dječjeg vrtića u Osijeku, piše Dnevnik.hr.

Radi se na tome. Ugovorni je partner Zavod za javno zdravstvo”, kazao je pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić.

Dodao je da Zavod provodi monitoring stanja na terenu, upravlja sustavom zaštite, izdaje preporuke i prati zamagljivanje komaraca. Također, Zavod za javno zdravstvo provodi stručni nadzor i prati rezultate zamagljivanja komaraca.

Do sada su izdana 22 naloga za tretiranje komaraca i obavljeno je zamagljivanje na 5000 hektara površine. Isto tako, na 125 hektara površine obavljen je larvicidni tretman ličinki komaraca”, objasnio je Kristić.

Osijek okružuju velike poplavne površine, a trećina toga je Kopački rit, koji je pod posebnom zaštitom, kazao je.

Problem je i u tome što okolne općine i gradovi zbog visoke cijene postupka ne provode niti minimum tretiranja komaraca. Ne pomažu ni visoki vodostaji i visoke temperature. Baranja i okolno područje puni su komaraca. U Osijeku je stanje bolje za 50 – 70 posto od stanja koje je u okolnim naseljima”, istaknuo je Kristić.

Dodaje da je Zavod za javno zdravstvo na terenu i izdana je preporuka za zamagljivanje cijeloga grada. Tijekom ovih dana izvođač zamagljivanja dobit će nalog i plan prema kojem će u sljedeća dva do tri tjedna biti obavljeno zamagljivanje Osijeka.

“Zavod za javno zdravstvo izdao je i preporuku za stanovništvo, da u vrtovima ne čuvaju vodu u buradi ili posudama zbog mogućeg razvoja ličinki komaraca u toj vodi, da izbjegavaju kretanje vani u vrijeme najveće aktivnosti komaraca, dakle pred zalazak sunca, između 19 i 21 sat. Isto tako, stanovnicima se preporučuje da nose laganu odjeću s dugim rukavima kako bi što manje kože bilo izloženo ubodima”, kazao je Kristić te dodao da je izdana i preporuka za održavanje kanalske mreže s vodom.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close