Varaždinska županijaVijesti

Gradonačelnik Novog Marofa poručio ‘Što hitnija sanacija „crnih točaka“ na županijskim cestama povećat će sigurnost svih sudionika u prometu’

Obišli lokacije i proučili terene

Gradonačelnik Novog Marofa, HDZ-ov Siniša Jenkač, zajedno s predsjednikom i potpredsjednikom Gradskog vijeća, Mladenim Benjakom i Mirom Sabolićem, obišao je lokacije na području grada koje je potrebno urediti kako bi se uklonile tzv. „crne točke“ u prometu i povećala sigurnost na pojedinim prometnicama.

Radi se o problematici na županijskim cestama koje su u ingerenciji Županijske uprave za ceste. Riječ je o nekim tzv. crnim točkama, odnosno dulje vrijeme poznatim problematikama koje smo dogovorili ili dogovaramo da bi se ove godine i narednih godina počele rješavati“, kazao je Jenkač.

Jedno od tih mjesta je kod škole u Ključu, a radi se o dva problematična zavoja koja se nadovezuju na dio autobusnog stajališta. Nepregledni su i svakako ih treba riješiti potpornim zidovima, odnosno proširenjem i uređenjem pješačke staze. U Strmcu, također na županijskoj cesti, radi se o slabije preglednom zavoju.

U zimskom periodu na tom je zavoju otežan promet zbog toga što se voda, zbog nepostojanja sabirne grabe, slijeva i razlijeva po cesti pa nastaje led, čime se automatski ugrožava prometovanje. To treba sanirati“, poručio je Jenkač.

Također, već dulje vrijeme iz Grada Novog Marofa od ŽUC-a traže da se krene s rješavanjem problema autobusne stanice u Janušici.

Mi smo dali zemljište. Sada treba isprojektirati autobusnu stanicu, posebice stoga što je frekventan promet na raskrižju dviju županijskih cesta. Treba riješiti taj problem zbog pješaka, zbog djece koja čekaju autobus“, pojasnio je gradonačelnik koji očekuje da će ŽUC uskoro krenuti s realizacijom tog projekta.

Jenkač očekuje i sanaciju mosta odnosno propusta kod Društvenog doma u Makojišću Gornjem za što su projekti već napravljeni.

Taj propust stvara probleme već dulji niz godina jer je premalog kapaciteta. Treba staviti pločasti propust i očekujemo da će ŽUC ove godine krenuti s radovima“, mišljenja je Jenkač.

Uz spomenute lokacije i projekte, u Novom Marofu očekuju i početak izgradnje nogostupa u Završju. Riječ je o nešto užoj prometnici u duljini oko 5 km koja prolazi kroz cijelo mjesto. Izgradnjom nogostupa značajno će se povećati sigurnost u prometu, posebice za pješake odnosno najmlađe sudionike u prometu. Grad Novi Marof isprojektirao je i platio pješačku stazu i očekuje se da ŽUC krene s tim projektom.

Očekujemo da ove godine završimo gradilište u Grani na kojem radimo etapno već tri godine, a isto tako očekujem da započnu radovi u Sudovcu kod društvenog doma gdje je uzak dio ceste“, kazao je Jenkač ističući da se radi o gradnji nogostupa.

Dakle, nekoliko je točaka na županijskim cestama koje su problematične i koje svakako treba rješavati, što u ŽUC-u znaju. Tu Grad Novi Marof ne može biti nositelj aktivnosti jer nisu naše ceste, ali mi smo uvijek spremni pomoći u projektiranju i sufinanciranju samih radova, ali nositelj mora biti ŽUC“, zaključio je novomarofski gradonačelnik.

je

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close