IzdvojenoVijesti

HAK IZDAO POSEBNO PRIOPĆENJE: Tiče se svih vozača, od danas pa nadalje…

U ponedjeljak, 9. rujna početak je nove školske godine

U ponedjeljak, 9. rujna početak je nove školske godine, zbog čega će na cestama biti velik broj školaraca. S obzirom da su pješaci, osobito djeca, najosjetljiviji sudionici u prometu, od vozača se očekuje pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, kao i na ostalim cestama koje vode prema školama i vrtićima, apeliraju iz HAK-a

“Vozači, pridržavajte se prometnih propisa i pravila i poštuje prometne znakove”, apeliraju iz HAK-a.

“Pazite na djecu koja hodaju uz cestu jer će ona, barem na početku škole, biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h. Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta, te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila”, navode u HAK-u i podsjećaju dalje:

Nikad ne pretrčavajte cestu!

Ne ometajte kretanje vozila!

Hodajte pažljivo!

Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!

Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!

Cestu prelazite samo po zebri!

Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!

Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

“Kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u odgovarajućoj auto-sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm. Kako je navedeno u izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) u 4. članku. Ne zaboravite da pojas spašava život, a osobito dječji”.dodaju iz HAK-a.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close