Politika

HDZ-ovci održali sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina

Saborski zastupnici HDZ-a iz Varaždinske županije, Anđelko Stričak i Josip Križanić, održali su u četvrtak, 4. siječnja, sastanak s predstavnicima nacionalnih manjina, slovenskom, srpskom, albanskom i bošnjačkom.

U varaždinskom sjedištu HDZ-a na sastanku je bila i predsjednica Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije, HDZ-ova županijska vijećnica Nadica Dreven Budinski.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak ističe da su prošle godine počeli s održavanjem ovakvih sastanaka s predstavnicima nacionalnih manjina.

Važno je razgovarati i surađivati, jer iza tog dolaze i rezultati. To su naši sugrađani, susjedi, kolege s posla, a bitni su ne samo kad je u pitanju kulturna suradnja s njihovim matičnim državama, već mogu biti i pokretači gospodarske suradnje. Između ostalog, oko 50.000 pripadnika nacionalnih manjina branilo je Hrvatsku tijekom Domovinskog rata, a to se rijetko spominje. I to je svakako jedan od razloga za dobru suradnju“, kaže Stričak.

Saborski zastupnik Josip Križanić dodaje da suradnja uvijek može biti bolja, iako je s nacionalnim manjima već sada dobra.

Mi saborski zastupnici smo ti koji bi im trebali pomoći. Velike riječi koje se možda čuju na nacionalnoj razini ne znače puno ako nema suradnje na lokalnoj, tamo gdje zajedno živimo“, naglašava Križanić.

Predstavnici nacionalnih manjina ističu zadovoljstvo ovakvom vrstom suradnje i nastojanjima da se rješavaju problemi poput prava iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Predstavnica Vijeća slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora ističe da su to prije svega pitanja zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina, pojavljivanja u medijima, sredstva za aktivnosti nacionalnih manjina te ostali oblici suradnje na lokalnoj i regionalnoj razini. Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždinske županije Milan Mirčetić naglašava da su nacionalne manjine uvijek na raspolaganju za dobrobit zajednice u kojoj žive. Predstavnik albanske nacionalne manjine u Gradu Varaždinu Alija Redžaj naglašava dobru suradnju od mjesnih odbora, od Grada do Županije, ali i nacionalnih manjina međusobno, po čemu Varaždin prednjači. Dobrom suradnjom zadovoljan je predstavnik Bošnjačke nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji, Salko Ikanović.

Na sastanku su bili i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Varaždinu Mile Sekulić te predstavnik albanske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Filip Perdedaj. Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Damir Oršuš opravdao je izostanak.

 

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close