PolitikaVijesti

HDZ u problemima, SDP-u raste popularnost: Da su izbori danas, stanje bi bilo ovakvo!

Najpopularnija političarka ponovno je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL HDZ i dalje najbolje stoji. U rujnu su zaustavili negativan trend te im raste potpora, no ona raste i SDP-u.

Da su izbori danas, stanje bi bilo sljedeće: HDZ bi zaokružilo 27 posto ispitanika, SDP 24,4 posto, Nezavisna lista Mislava Kolakušića i dalje je treća snaga s 5,9 posto potpore, a MOST se diže te su na četvrtom mjestu s potporom od 5 posto ispitanika.

Izvor: Promocija plus za RTL

Ostale stranke gube potporu, HSS je peta opcija, ali s 3,3 posto potpore, pada i HNS – HDZ-ovi partneri u Vladi su ispod 2 posto potpore, isti rejting ima i Živi Zid kojem se, u odnosu na lipanj, nakon raspada stranke, potpora prepolovila (na 1,9 posto u rujnu u odnosu na 2,5 u kolovozu i 5,4 u lipnju).
Izvor: Promocija plus za RTL

Na istoj potpori od 1,9 posto, koliko je zabilježeno i mjesec ranije, je i stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dok stranku bivšeg člana Živog zida Ivana Pernara bira još manje ispitanika – 1,7 posto (u kolovozu 2,5 posto).

Izvor: Promocija plus za RTL

Ostalih je 3,5 posto, a neodlučnih 13,4 posto. Sukus: samo četiri opcije prelaze prag, pa se varijanta velike koalicije ponovno sama nameće.

Nakon što ju je prošlog mjeseca s te pozicije smijenio premijer Plenković, aktualna se predsjednica ponovno vratila na vrh ljestvice najpozitivnijih političara.

Kolinda Grabar Kitarović ponovno je prvi izbor no ne zbog toga što ju tako vidi više ispitanika, već upravo suprotno. Manje ispitanika ovog je mjeseca premijera pozitivno ocijenilo. Aktualna predsjednica najpozitivnija je za 11,2 posto ispitanika (prema 11,8 posto iz kolovoza), dok ih u takvom svjetlu nešto manje vidi Andreja Plenkovića (10,9 posto u odnosu na 12,1 posto u kolovozu). Oboje bilježe lošije rejtinge, s tim da se Grabar Kitarović to događa već deveti mjesec zaredom.

Izvor: Promocija plus za RTL

Treći najpozitivniji, uz blagi rast, je Zoran Milanović sa 6,4 posto (prema 6,3 posto iz kolovoza) dok je ministar financija Zdravko Marić četvrti s 5,2 posto (u kolovozu 5,8 posto).

Novi hrvatski eurozastupnik i bivši sudac Mislav Kolakušić ima isti rejting kao u kolovozu – najpozitivniji je za 3,2 posto ispitanika. Raste i neslužbeni kandidat za predsjednika Miroslav Škoro koji je s 2,8 posto na šestom mjestu (u kolovozu 2 posto) dok pada Ivan Pernar s 2,7 posto. Predsjednik SDP-a Davor Bernardić blago raste, sada je na 2,5 posto (2,7 posto u kolovozu).

Izvor: Promocija plus za RTL

Izvor: Promocija plus za RTL

Vrh ljestvice najnegativnijih političara, s obzirom na sve što se događa u javnosti i nije iznenađenje. Milorada Pupovca tri puta češće ispitanici negativno ocjenjuju.

Prvi na ovoj neprestižnoj ljestvici i dalje je premijer Andrej Plenković. Tako misli 19 posto ispitanika, no to je dva postona poena manje nego u kolovozu (21,1 posto u kolovozu). Da je najnegativniji njegov partner u Vladi Milorad Pupovac smatra 12,7 posto ispitanika. U kolovozu, prije Pupovčevih ocjena o stanju u Hrvatskoj, negativno ga je ocijenilo tek 4 posto ispitanika. Iako je smijenjen, ali s teretom istrage, Lovru Kuščevića dvostruko više ispitanika, u odnosu na kolovoz, negativno ocjenjuje (6,7 posto u rujnu u odnosu na 3,6 posto u kolovozu). S pet posto u top pet najnegativnijih je i Zoran Milanović (6,6 posto u kolovozu).

Izvor: Promocija plus za RTL

Sa sličnim postotkom tu se našla i aktualna predsjednica Kolinda Ggrabar Kitarović koja je povećala negativan doživljaj (4,8 posto u odnosu na kolovoških 3,3 posto). 4,8 posto ispitanika smatra da je Milan Bandić najnegativniji političar (isto i u kolovozu). Tu su još i Davor Bernardić (2,7 posto) i Milan Kujundžić (2,6 posto), ali i Ivan Pernar (2 posto) i Gordan Maras (1,5 posto).

Izvor: Promocija plus za RTL

Da su svi političari negativni smatra 13,1 posto ispitanika. Ostalih je 1,5 posto, a ne zna 13,5 posto.

Izvor: Promocija plus za RTL

Uoči početka školske godine građani su dali ocjenu radu Ureda predsjednice, Vlade i Sabora. Ocijene su slične kao i prošlog mjeseca; trojka za Pantovčak, dvojka za Vladu, baš kao i za Sabor kojem je, iako je na godišnjem ili baš zbog toga, potpora blago narasla, piše N1.

Izvor: Promocija plus za RTL

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 2. rujna do 6. rujna 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close