Životni stil

Histrionski poremećaj ličnosti – što je i kako ga prepoznati

Ovaj poremećaj povezan je sa tjelesnim obilježjima

Histrionski poremećaj ličnosti, poznat i kao histerija ili histerični poremećaj ličnosti, uključuje egocentričnost, preuveličano izražavanje osjećaja, teatralnost, dramatičnost, osjetljivost i stalno traženje pažnje.

Pogađa 1 – 2% populacije, a češće se javlja kod žena. Međutim, prema nekim mišljenjima učestalost je jednaka kod oba spola, ali se kod muškaraca teže prepoznaje i često zamjenjuje sa “muškim ponašanjem“.

Zanimljivost je da je to ujedno i jedini poremećaj ličnosti čvrsto povezan s tjelesnim obilježjima – najčešće se javlja kod fizički atraktivnih osoba.

Uzroci nastanka histrionskog poremećaja ličnosti

Jedno od tumačenja uzroka nastanka ovog poremećaja drži da je dramatično pokazivanje osjećaja i želja za stalnim bivanjem u centru pažnje uzrokovano neriješenim konfliktima i odnosima s osobama suprotnog spola.

Druga, popularnija, teorija usmjerena je na neadekvatni roditeljski odnos i odgoj kao uzrok konflikta koji će dovesti do histeričnog ponašanja.  Odnosno, histrionski poremećaj uzrokovan je pretjeranim kritikama i kaznama od strane roditelja, a često je tu prisutan i nedostatak pažnje u najranijoj dobi kada je najpotrebnija.

Osobe s histrionskim poremećajem ličnosti stalno traže poštovanje, priznavanje i divljenje drugih. Sklone su dramatizaciji i teatralnosti te napadno traže pažnju.

Kada nisu u centru pažnje sklone su burnim reakcijama (plaču ili imaju izljeve bijesa). Mogu učiniti nešto dramatično (npr. izmisliti priču, napraviti scenu) da bi privukli pažnju na sebe. Upravo zbog toga naglašava se teatralnost i glumački poremećaj ličnosti.

Napadno se oblače, ukrašavaju i šminkaju, a sklone su koketiranju i zavodljivom ponašanju. Žele zadiviti druge svojim izgledom i troše puno vremena, energije i novca na odjeću i uljepšavanje. Žude za pohvalamana račun svog izgleda, a lako se i pretjerano uznemire na kritiku o tome kako izgledaju. Teško ostvaruju dublje emocionalne veze, a često ih obilježava i promiskuitetno ponašanje.

Liječenje histrionskog poremećaja ličnosti

Iako ponekad dolazi “u paketu“ s nekim od njih, prvenstveno treba isključiti druge poremećaje ličnosti (granični, narcistički, disocijalni poremećaj ličnosti), somatoformne poremećaje i psihotična stanja.

Metoda liječenja je psihoterapija kojoj je cilj ispravljanje iracionalnih uvjerenja bolesnika.

Lijekovi nisu potrebni, osim ako se poremećaj ne javlja skupa s anksioznosti ili depresijom kada je moguće primijeniti antidepresive.

 

Povezani Članci

Provjerite Također

Close
Close