PolitikaVijesti

HNS: ‘Župan Čačić zbog uhljebljivanja stranačkih članova ozbiljno narušio sustav zdravstvene zaštite Varaždinske županije’

Priopćili su iz HNS-a!

Potpredsjednik HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić, na konferenciji za novinare održanoj u srijedu upozorio je građane Varaždinske županije o neosnovanim i krajnje neprimjerenim zahtjevima Doma zdravlja Varaždinske županije te vođenju loše kadrovske politike u zdravstvu koju provodi varaždinski župan Radimir Čačić. Ukazao je na štetnost takvog postupka Čačića i vodstva Doma zdravlja, a koja je rezultirala smanjenjem zdravstvene zaštite svih stanovnika Varaždinske županije.

Prvo, od jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije traži se provedba oslobađanja plaćanja komunalne naknade za objekte Doma zdravlja. Kao glavni razlog navode se „preveliki troškovi“. Drugo, traži se sufinanciranje razlike troškova hladnog pogona ordinacija (koje imaju manji broj pacijenata od utvrđenog minimuma) do visine punog mjesečnog iznosa koji trenutno iznosi 8.974,17 Kn za djelatnost obiteljske / opće medicine na mjesečnoj razini po ordinaciji. Ako jedinica lokalne samouprave ne želi preuzeti doslovce nametnutu im obvezu sufinanciranja, Dom zdravlja Varaždinske županije najavio je kako će poduzeti mjere i radnje usmjerene prema racionalizaciji primarnog zdravstvenog sustava Varaždinske županije – pojasnio je neutemeljene zahtjeve Doma zdravlja prema gradovima i općinama Škvarić.

Naglasio je kako navedene zahtjeve smatram isključivo obvezom Županije, a ne gradova i općina. Ističe kako je za nemogućnost plaćanja troškova komunalne naknade (koji za Dom zdravlja u gradu Lepoglavi iznosi 667,80 Kn na mjesečnoj razini) i financiranja hladnog pogona ordinacije isključivi krivac loša i neučinkovita kadrovska politika koju provodi varaždinski župan Radimir Čačić.

– Zahvaljujući tome u zdravstvu se zapošljavaju ljudi koji su nekompetentni i nemaju viziju razvoja zdravstvenog sustava Varaždinske županije što je u konačnici i dovelo do „prevelikih troškova“ i nemogućnost financiranja troškova ordinacija. U to ulazi i odabir određenih zdravstvenih djelatnika za rad u ordinacijama koji svojim neprofesionalnim pristupom obavljanju posla jednostavno prisiljavaju građane da se prebace u druge ordinacije te na taj način dolazi do manjeg broja osiguranika – kazao je Škvarić, koji ističe kako će, nažalost, u svemu tome deblji kraj izvući građani kojima je već uskraćena (ili će biti) minimalna zdravstvena usluga.

Najbolje o poslovanju Doma zdravlja govore brojke. 2016. godina završena je s viškom od 2,5 milijuna kuna, u 2017. godini, kada ova županijska uprava dolazi na vlast, manjak je 995 tisuća kuna, a u 2018. godini manjak je 2,5 milijuna kuna. Brojke za 2019. godine tek se čekaju.

– Također, očito je kako se preko gradova i općina u Varaždinskoj županiji žele nadoknaditi gubici u zdravstvu kako bi se spasio obraz varaždinskog župana Radimira Čačića i njegove neefikasne kadrovske politike u zdravstvu. Da bi se izbjeglo daljnje propadanje zdravstvenog sustava Varaždinske županije, potrebno je napraviti temeljitu i transparentnu reformu sadašnje kadrovske politike i tako pružiti šansu građanima da dobiju zdravstvenu skrb koja je primjerena njihovim individualnim potrebama – zaključio je potpredsjednik županijskog HNS-a i lepoglavski gradonačelnik Škvarić.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close