VijestiZabava

HODANJE ZNAČI JEDNAKO KOLIKO I TRČANJE: Više nema izlika, fizička aktivnost je bitna!

Ne volite trčanje!? Hodajte

 Dvoje stručnjaka, od kojih je jedan trener slavnih Harley Pasternak, a drugi trenerica Elena Moffa, na ovo su pitanje odgovorili za portal Well and Good.

“Kada govorimo o trčanju i hodanju i jedno i drugo su sjajni načini za kondiciju, srce i raspoloženje”, objašnjava Elena Moffa.

“No, iako ćemo brzim hodanjem i laganim joggingom potrošiti isto kalorija, to su s biomehančkog gledišta dvije sasvim različite stvari”, dodaje Moffa.

Trčanje, čak i ono najsporije, aktivira sasvim drugačije mišiće od hodanja.Ako vas brinu zglobovi ili jednostavno tražite nešto što je za tijelo nježije, defintivno prednost dajte brzom hodanju, piše RTL.

“Hodanje je više horizontalno, a trčanje vertikalno. Kod hodanja je puno manji pritisak na zglobove”, kaže trener slavnih Harley Pasternak za portal Well and Good.

Sprint je bolji od dugoprugaškog trčanja jer uključuje puno manje vertikalnih momenata od sporog, dugog trčanja.

Drugi razlog zbog kojeg je hodanje bolje od trčanja je psihološki – imamo osjećaj da je lakše hodati, nego trčati zbog čega smo motiviraniji i veća je vjerojatnost da ćemo ustrajati u redovitom hodanju.

“Ja sam veliki fan hodanja, jer je bolje za zglobove, ne zahtjeva posebnu opremu niti mentalnu pripremu. Spremni smo hodati u bilo kojem trenutku, bilo gdje”, objašnjava Pasternak te preporuča da se dnevno napravi 12.000 koraka.

 

Tags

Povezani Članci

Close