IzdvojenoVijesti

Hrvati troše kao ludi! Nećete vjerovati koliko su samo potrošili za ove uskrsne blagdane!

Objavila Hrvatska gospodarska komora

Građani su za uskrsne blagdane, od petka do Uskrsnog ponedjeljka, potrošili oko 1,4 milijarde kuna, objavila je u utorak Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Nnapominju da fiskalizacijom nisu obuhvaćene tržnice, gdje se tradicionalno kupuju artikli koji ulaze u uskrsnu potrošnju.

Direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić ističe i kako podaci za ovu godinu nisu usporedivi s prošlom godinom, jer je Uskrs ove godine bio u drugoj polovici travnja pa se poklapa s početkom turističke sezone.

Iz HGK u priopćenju navode i kako su cijene potrošačkih košarica ostali na razini prošle godine.

Tako se skromnija košarica procjenjivala na 500 kuna, srednja na 1.000, a bogatija na 1.500 kuna.

Sadržaj triju košarica najviše se razlikuje po vrsti i cijeni glavnih namirnica, točnije ribi i mesu, te uvrštenosti slatkiša, grickalica i pića, koji su kao kategorija luksuznih proizvoda sadržani u bogatoj, u manjoj mjeri u srednjoj potrošačkoj košarici, dok su u skromnoj izostavljeni.

Trendovi uskrsne potrošnje poklapaju se s generalnim trendovima u trgovini na malo, ističu iz Komore.

Pritom podsjećaju na podatke Državnog zavoda za statistiku prema kojima je realni promet u trgovini na malo i u veljači ove godine rastao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Tako je promet u trgovini na malo na godišnjoj razini, dakle u veljači 2019. u odnosu na veljaču 2018., porastao za čak 8,7 posto, što je najbrža stopa rasta od kolovoza 2007. godine.

Zabilježen je rast i na mjesečnoj razini pa je promet u trgovini na malo u veljači u odnosu na siječanj porastao za 3,8 posto.

“Tim je rastom nastavljen uzlazni godišnji trend koji kontinuirano traje od rujna 2014. Naime, promet u trgovini na malo raste 54 mjeseca za redom, četiri i pol godine u kontinuitetu”, zaključuje se u priopćenju HGK.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close