IzdvojenoVijesti

Hrvatska je ušla u investicijski kreditni rejting! Što to znači za plaće u RH, imaju li nakon ovog viška novaca?

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske

Agencija Fitch podigla je u petak rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti u investicijsku kategoriju, iz ‘BB+’ u ‘BBB-‘, uz pozitivne izglede.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u subotu je rekao kako su, odlukom agencije Fitch o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske, naša zemlja i gospodarstvo dobili priznanje da smo pouzdan partner na međunarodnom financijskom tržištu.   

Prema Fitchu, Republika Hrvatska ušla je u investicijski kreditni rejting što zapravo znači da se naša zemlja, ali i sve pravne osobe iz RH, iz perspektive međunarodnih ulagača sagledavaju na jedan bolji način. RH, ali isto tako i naše gospodarstvo, povećanjem kreditnog rejtinga, jasno su dobili priznanje da su pouzdan partner na međunarodnom financijskom tržištu i to je nešto što nam apsolutno daje svima za pravo radovati se”, rekao je Ćorić u intervjuu za Dnevnik Nove TV.

Ćorić smatra kako naše gospodarstvo na taj način pokazuje zdraviju sliku što se u konačnici, pojasnio je, prelijeva i do najnižih razina. Drži i da će buduće zaduženje biti po nižim kamatnim stopama, što pretpostavlja niže kamate na dug, a što pretpostavlja onda i veća sredstva u proračunu za bilo koju vrstu izdataka te za daljnje porezno rasterećenje.

Ministar Ćorić potvrdio je, na pitanje novinara, i kako ima još mjesta za rasterećenje plaća. “Vjerujem da ima mjesta. U konačnici Ministarstvo financija i ministar Zdravko Marić su u posljednjih nekoliko godina pokazali da jednom razumnom fiskalnom politikom i poreznom politikom i rasterećenjem koje je prešlo sedam milijardi kuna posljednjih nekoliko godina, da smo potaknuli i potrošnju s jedne strane i s druge otvorili put investicijama te je u konačnici jedan lijep rezultat na bruto domaćem proizvodu”, rekao je.

 

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close