HrvatskaIzdvojenoVijesti

HZJZ danas objavljuje nove mjere: Maske postaju obaveze, a neke se preporuke tiču ‘fešti’

Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne “preko koljena”!?

Mjere bi se trebale uvoditi postupno, a ne “preko koljena”, kažu sugovornici Jutarnjeg lista. Naime, broj oboljelih u protekla 24 sata je 53, što u Stožeru smatraju relativno dobrom brojkom, a ovisno o njezinu kretanju donosit će se mjere.

Spominje se i ponovno uvođenje 14-dnevne samoizolacije za sve one koji u Hrvatsku ulaze iz Srbije i BiH, ali konačna odluka o tome još nije donesena.

Hrvatska više nema niti jednu županiju bez zaraženih koronavirusom, a trenutačno su bolesne 934 osobe. Prednjače Zagreb i Osječko-baranjska županija. Nova žarišta niču svaki dan, a u pravilu su vezana uz privatne fešte – svadbe, proslave krizmi i pričesti, maturalne zabave.

Epidemiološka situacija u Srbiji i BiH sve je lošija. U Beogradu su u srijedu objavili da je u posljednja 24 sata u Srbiji evidentirano novih 357 pozitivnih, a jedna je osoba preminula. U BiH je također jedna osoba preminula, a 244 je novozaraženih.

Zbog takvih podataka mnoge europske zemlje još su prije tjedan dana građanima BiH i Srbije odredile da pri ulasku na njihov teritorij moraju u 14-dnevnu karantenu. Sjeverna Makedonija je u srijedu donijela odluku da svi građani Srbije, BiH i Crne Gore za ulazak u tu zemlju moraju priložiti PCR test ne stariji od 72 sata. Austrija je nedavno za državljane Kosova, Srbije, Sj. Makedonije, BiH, Albanije i Crne Gore uvela karantenu pri ulasku na svoj teritorij.

Drugačiji je pak odnos Slovenije prema Hrvatskoj. Predstavnici slovenske vlade već danima upozoravaju slovenske državljane da dobro razmisle žele li zaista na put u Hrvatsku, a njihovi mediji puni su katastrofičnih vijesti o širenju koranavirusa u Hrvatskoj. O zatvaranju granice, odnosno uvođenju karantene za sve one koji iz Hrvatske ulaze u Sloveniju zasad nema najava. U Ljubljani su svjesni činjenice da bi takva odluka prouzročila pravi stampedo njihovih državljana koji se nalaze na odmoru u našoj zemlji. Prema dostupnim podacima, u ovom trenutku je oko 75 tisuća slovenskih državljana na odmoru u Hrvatskoj. Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs u srijedu je kazao kako se ova mjera još ne razmatra, ali bi se u slučaju njezine primjene slovenskim državljanima dalo nekoliko dana da se vrate u Sloveniju i time izbjegnu odlazak u karantenu.

Tijekom proteklih 24 sata u Hrvatskoj je preminula još jedna osoba. Riječ je o muškarcu koji je bio na liječenju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, bio je na respiratoru, a imao je i druge bolesti. Broj preminulih time je narastao na 114.

Potrebu za liječenjem u bolnici ima 91 pacijent, a njih četvero treba intezivno liječenje na respiratoru. Od 25. veljače do danas ukupno je zabilježeno 3325 zaraženih osoba, od kojih je 114 preminulo, a 2277 se oporavilo.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close