KulturaVijesti

I Hrvatski glazbeni zavod pretrpio golemu materijalnu štetu u strašnom potresu

Zgrada za sada nije statički ugrožena, ali je hitna sanacija potrebna kako ne bi došlo do goreg scenarija

Hrvatski glazbeni zavod pretrpio je golemu materijalnu štetu u strašnom potresu koji je najteže pogodio povijesnu jezgru grada.

Već dan nakon potresa zgradu su obišli arhitekt Roman Šilje koji već neko vrijeme radi na projektima obnove Hrvatskog glazbenog zavoda i stručnjak za konstrukcije i statiku dipl. ing. građ. Andrej Marković te konstatirali da zgrada za sada nije statički ugrožena, ali da je hitna sanacija svakako potrebna kako ne bi došlo do goreg scenarija.

Golema materijalna šteta

Stanje zgrade je doista dramatično, oštećenje su značajna, a materijalna šteta je golema. Vidno su popucali zidovi na svim katovima, oštećeni su gotovo svi nadvoji, a osobito oni u velikoj dvorani, žbuke i stakla ima po cijelom prostoru. Krovište je znatno oštećeno i prijeti opasnost od dodatnih oštećenja zgrade u slučaju dugotrajnijih oborina pa je sanacija krova više nego hitna.

Novo ravnateljstvo udruge na čelu s izv. prof. dr. sc. Romanom Matanovac Vučković preuzelo je HGZ krajem 2018. godine u vrijeme velike krize kada se čak razmišljalo o prodaji zgrade. Velikim naporima uspjeli su u godinu dana financijski oporaviti udrugu, obnoviti dio zgrade i vratiti umjetnike i publiku u najstariju zagrebačku koncertnu dvoranu. Sada su, u nevjerojatno kratkom roku, suočeni s dvije, još veće krize.

Zabrinuti za budućnost

– Pitali smo se kako ćemo preživjeti prestanak rada, kako ćemo radnicima isplatiti plaće i održavati zgradu jer se, kao udruga građana, financiramo iz vlastitih prihoda. I onda se dogodio potres! Sada više nije samo pandemija ta koja uvjetuje kada ćemo ponovno moći otvoriti svoja vrata. Duboko smo potreseni i zabrinuti za budućnost najstarije hrvatske glazbene ustanove. Nadu nam daju brojne poruke podrške umjetnika koji iskreno vole HGZ i spremni su pomoći, a moramo vjerovati i da nas Ministarstvo kulture i Grad Zagreb neće zaboraviti kao niti naši donatori i sponzori – kaže Romana Matanovac Vučković.

Detaljan uvid u nastalu materijalnu štetu Hrvatskoga glazbenog zavoda tek slijedi. Nekoliko fotografija u nastavku.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close