Blog

Ima li u ‘Gradu kulture’, našem Varaždinu, mjesta i za subkulturu?

Pogled iz druge perspektive, one danas

Dakle vratimo se u daleku 1999. – 2000. godinu. Neki od nas bili su mladi, priglupi i neiskusni, željni naravno samo dobrog provoda. Tada sam otkrio tzv. underground scenu. Ako me pamćenje još uvijek dobro služi, u to doba organizirali su se koncerti u Rogozu pod organizacijom Udruge Kluba Prijatelja ili pak u Clubu Ex u Gornjem Kuršancu.

Znalo se tu i tamo zalomiti nešto,  neki se događaj odvio i na korzu, ali to je stvarno bila rijetkost. I grad je bio daleko življi od današnje gerijatrije gdje svima sve smeta. Nema podrške niti od Grada niti od Turističke zajednice te se sve svodi na obećanja lokalnih političara da će se to stanje riješiti. To se govorilo još od doba kad sam bio balavac od 14 godina, a sada imam “samo” 31 godinu. Znači u tih 17 godina mrtvilo se nije pomaknulo, a pitaj boga koliko godina se ista stvar događala.

Malo sam možda ipak premlad, ali naslušao sam se priča o Graciji i Suncokretu koji su bili kod Slobode. Ni tada grad nije imao adekvatan prostor gdje bi se moglo nešto učiniti. Ono što mnogi ne znaju jest da je grad Varaždin unikatan što se tiče subkultura tj. mjesto gdje su se punkeri, metalci, rockeri pa čak i jedno vrijeme hip-hoperi uvijek držali na kupu. Sjećam se, iako nisam slušao hip-hop, otišli smo na koncert, platili upad i tako dali svima podršku za trud. A kako i ne bi? Sjećam se primjerice Diyale, Hrmana…

Kultura svedena na dvorišta i Kotec

Ovo nije ismijavanje niti želim da se to tako shvati (svaka čast ekipi na trudu da uspiju bilo što organizirat), ali da se u gradu „kulture“ koncerti moraju održavati na dvorištima u stambenim četvrtima, ili u tzv „Kotecu“ u Črncu Biškupečkom pa mislim da je to apsolutna sramota.

Političari su obećavali sve i svašta kada je trebalo skupljati glasove, pogotovo Habuš (da, usudim se reći), a da ne spominjem famozno Čehokovo naslikavanje za Vojnu pekaru (ako se ne varam bila su čak 3 otvorenja) i dan danas se vidi što se dogodilo s navedenim prostorom. Obećanje ludom radovanje.

Da ipak zaključim članak, želim reći što me potaknulo na pisanje istog. Konačno se u gradu otvorilo jedno mjesto koje se može nazvati mjestom za subkulture. Ali očito da jalnim Gerijatrijskim Varaždincima i to smeta pošto je prostor u samom centru grada. Ne razbija se, dolaze i visokoobrazovani mladi ljudi (kao da je to bitno). No, nema veze… I dalje su to sve “narkomani”. “Narkomani” željni dobre glazbe i koji ne žele da ovakva scena nestane zauvijek. Sve u svemu, Varaždinci nikada nisu podržavali takvu tematiku iako im se ne radi nikakvo zlo. Pitam se samo onda, a zašto??

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u blogu su autorovi i ne predstavljaju stavove portala sjeverni.info.

Povezani Članci

Close