VijestiZabava

IMATE ANDROID!? Postoji opasnost za neke korisnike, ovi su najugroženiji!

Pojava zlonamjernog softvera!

Prosječan korisnik od pametnog telefona očekuje nekoliko stvari – da može pratiti njegov tempo tijekom dana, da mu pruža bolje mogućnosti od prethodnog uređaja i da bude (više-manje) spreman za upotrebu čim ga izvadi iz kutije. Iz Googlea upozoravaju kako bi neki, jeftiniji uređaji, osim s novim funkcijama mogli dolaziti i s nepoželjnim gostima, piše Zimo.

Tijekom konferencije Black Hat grupa stručnjaka za računalnu sigurnost iz Googlea predstavila je rezultate svog istraživanja koje je obuhvatilo pojavu nepoželjnog i zlonamjernog softvera na uređajima koje pogoni Android.

Tako su otkrili da je više od 7,4 milijuna uređaja s Androidom izravno iz tvornice došlo s predinstaliranim zlonamjernim softverom koji automatski preuzima druge zlonamjerne aplikacije bez znanja korisnika. Najčešće se radilo o aplikacijama koje na prvi pogled izgledaju kao legitimne aplikacije, ali zapravo skrivaju prevaru te kradu osobne i korisničke podatke.

Kako ističu u Googleu, mala je vjerojatnost da će takav zlonamjerni program biti instaliran na skupe uređaje, poput Samsungovih ili Huaweijevih. No zato su ugroženi korisnici jeftinih uređaja od malih kompanija koje često koriste neprovjerene programe od treće strane.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close