Crna kronikaSvijet

IN MEMORIAM U 70. godini života preminuo Larry Wallis, prvi gitarist Motörheada

Wallis je svirao na albumu "On Parole" koji je bio čuvan četiri godine, sve dok bend nije uspio doći do uspjeha

U dobi od 70 godina preminuo je prvi gitarist britanskih speed-rockera Motörhead, Tony Willis, piše službeni portal benda.

Wallis je svirao na albumu “On Parole” koji je bio čuvan četiri godine, sve dok bend nije uspio doći do uspjeha.

Iako je snimljen 1975., LP je postao četvrti objavljen, a to se dogodilo u prosincu 1979..

Wallis je napustio grupu 1976., a navodi se kao ko-autor pjesme “Vibrator”, jednom od stand-up zapisa albuma.

Wallis je već radio s nekim od britanskih veterana rock glazbe u vrijeme kada se družio s Lemmyjem.

Počeo je 1970. kao član Shagrata, benda kojeg je osnovao bivši član Tyrannosaurus Rexa Steve Peregrin Took, nastavio je svirati s blues-rockerima Blodwyn Pig, a 1972. nakratko i s pre-Michaelom Schenkerom verzijom UFO-a.

Kasnije 1972. Wallis se pridružio psych-rock bendu Pink Fairies, pojavivši se na albumu iz 1973. „Kings of Oblivion“.

Nakon raspada Fairiesa 1975. godine, Wallisa je Lemmy pozvao u prvu postavu Motörheada, zajedno s bubnjarom Lucasom Foxom.

Trio, ukljujčivo Phila Taylora koji je zamijenio Foxa, snimio je album „On Parole“ 1975., pri čemu je Wallis napisao naslovnu pjesmu i doprinio u još tri – Vibrator, Fools i City Kids, posljednja od kojih je bio remake jedne od njegovih s Pink Fairies. Iako se danas smatra ‘seminarskim’ albumom, na tadašnju izdavačku kuću Motorheada, United Artists, nije ostavio utisak i odbila je objaviti snimku.

„On Parole“ je konačno objavljen 1979., nakon što je Motorhead postigao uspjeh s albumima „Motörhead”, „Overkill“ i „Bomber“.

U to vrijeme, Wallis je već odavno bio izvan benda, s obzirom da je otišao ubrzo nakon snimanja „On Parole“ albuma i angažiranja “Fast” Eddieja Clarkea kao drugog gitarista.

Larry Wallis je postao diskografski producent na novom punk i new wawe labelu Stiff Records. Za Stiff je snimio singl pjesme “Police Car / On Parole”. Singl je producirao Nick Lowe. ‘Police Car’ su kasnije ‘obradili’ The Members.

U 80-ima Wallis je postao uspješan producent diska na labelu Stiff Records. Producirao je Wreckless Eric albume “A Louder Silence” i “Wreckless Eric”, 1987. Wallis je reformirao svoj pre-Motorhead bend The Pink Fairies.  Snimili su i objavili album ‘Kill’ Em and Eat ‘Em’ 1987. godine. Za sve to vrijeme Wallis je 2001. objavio samo jedan solo album ‘Death in the Guitafternoon’.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close