Izdvojeno

IVANEČKI PIKADO KLUB: 16 godina truda, rada i promocije pikada na području Grada Ivanca

Priča o jednoj ivanečkoj udruzi koja nadilazi sve nedaće već godinama

U masi malih klubova i sportskih udruženja, koji se svakodnevno ‘bore s vjetrenjačama’ pokušavajući opstati u ovom sumornom svijetu koji je, očigledno zaboravio na univerzalni jezik koji priča sport, ima i onih koji nekako uspiju odoljeti vremenu, problemima, nedostatku novca, adekvatnog prostora i svim ostalim problemima koji su tipični za male sportove.

Ne samo da uspiju odoljeti svemu tome, već održavaju svoj rad, postojanje te promiču sportske vrijednosti godinama, praktički bez ičije pomoći.

Jedan od takvih klubova je i Ivanečki pikado klub; malo, ali veliko udruženje koje već 16 godina djeluje na području Grada Ivanca. Reklo bi se, klub koji je praktički nemoguće ugasiti, a sve zahvaljujući neumornom predsjedniku kluba Andriji Županiću – osobi, koja će i zadnji atom snage dati za svoj klub i svoje igrače.

Varaždinska županija je nekada, pa sada bez pretjerivanja, bila meka pikada na državnoj razini. Iz naše su županije potekli brojni reprezentativci, vrhunski igrači i još bolji klubovi, no spletom nesretnih okolnosti, savez koji je nekada žario i palio, zapeo je u probleme te se ugasio. Iz pepela i prašine prije nekoliko ga je godina digao današnji tajnik Pikado saveza Varaždinske regije, Miloš Kefelja, koji je uložio puno volje i truda kako bi nekad sjajna zvijezda zasjala u novom, još sjajnijem ruhu.

No, sve je te godine klub iz Ivanca bio tu – držao se, borio se. Mijenjao igrače, pa čak i samo ime. Jer ono što je danas Ivanečki pikado klub, nekada je bio Mystic. No novo je vrijeme donijelo i novo ime, pa sada na grbu kluba ponosno stoji štit simbola grada, vitezova Ivanovaca; štit koji simbolizira borbu i tradiciju, baš kakvu imaju i ivanečki pikadisti.

4.Masters kao uvertira za nešto veće

Predsjednikovu ljubav za ovim sportom gotovo je nemoguće opisati, a kruna dugogodišnjeg ulaganja u klub bio je posljednji turnir Masters serije Pikado saveza Varaždinske regije, koji je 9.veljače 2019. održan u prostorijama Hotela Orion u Horvatskome, a čiji je organizator bio Ivanečki pikado klub.

Bez lažne skromnosti, reći ćemo – najljepši turnir ove sezone, što pokazuju i brojke (39 natjecatelja), kao i činjenica da se na turnir odazvao i sam predsjednik Hrvatskog pikado saveza, Tihomir Mamić. Osim što je turnir održan u odličnom ambijentu i pod zaista dobrim uvjetima, organizatori su se pobrinuli i za sponzorske nagrade, ali i za zahvalnice, diplome i odličja koje su uručene sudionicima turnira.

4.Masters Varaždinske regije

Pobjedničku lentu, treći puta ove sezone, odnio je Dario Strmečki, koji je u finalu bio bolji od Tihomira Mamića, dok je treće mjesto osvojio Danijel Anđel. Najvećim izlazom ovog se puta ‘skrasio’ Josip Kumrić, koji je partiju završio s velikih 148.

Nakon uspješnog županijskog turnira, iz kluba nisu sakrili ambicije za organizaciju nečeg većeg, nečeg što bi dobilo razmjere na državnom nivou. Jer volje se ima, kao i podrške od strane dragih suorganizatora koji su nesebično ustupili divnu malu salu u Orionu za potrebe održavanja turnira.

Udruga koja odlično surađuje i s drugim udrugama te se rado odaziva i na gradske manifestacije

Iako je Ivanečki pikado klub sportska udruga, nije tajna da odlično surađuju i s drugim udrugama koje djeluju na području grada. Posljednja je takva suradnja vezana uz spomenuti Masters, gdje su se kao sponzori našli i Udruga „Peharček“ Ivanec, čiji su članovi najbolje plasiranim natjecateljima poklonili butelje vrhunskih i nagrađivanih vina.

Osim što prijateljski surađuju s ostalima, Ivanečki pikado klub rado se odaziva i na gradske manifestacije, a jedna od njih je i „Ivanec kuha“, odnosno tradicionalno kuhanje kotlića.

Nakon dugogodišnjeg rada, klub je ove godine odlučio pristupiti i Zajednici sportskih udruga Grada Ivanca, a trenutno su u fazi prikupljanja dokumentacije kako bi uskoro postali članovi udruženja pod čijom se ingerencijom nalazi kompletan ivanečki sport.

Mala obitelj velikog srca

Što se tiče ligaškog natjecanja, ova će sezona za Ivanečki pikado klub ostati upamćena kao rezultatski jedna od slabijih. No s druge strane, puno se napravilo, a puno se toga tek planira napraviti. Treninga, volje i igre ne nedostaje, kao ni druženja te gotovo pa neraskidivih prijateljskih veza.

Zapravo, sve je to skupa preraslo prijateljstvo: to vam je jedna mala obitelj koja se voli, svađa i miri svakog petka kada su im na rasporedu utakmice. Iako je velik dio ekipe iz Ivanca, ima u njihovim redovima i onih koji čak iz Novog Marofa potežu do Ivanca poradi pikada; i to već nekoliko godina. U konačnici, ako to nije za pohvalu, onda stvarno  ne znamo što je.

Mala obitelj velikog srca, koja se svakog tjedna nalazi u prostorijama Malog Caffea u Ivancu, gdje igraju svoje službene utakmice na domaćem terenu – to je ukratko sažeta priča o klubu koji već 16 godina promovira pikado i sport na području grada Ivanca. Uvijek svoji, uvijek drugačiji i uvijek spremni za prijeći sve prepreke koje se nađu pred njima; a sve to pod budnim oko predsjednika kluba koji uvijek i u svakom trenutku pazi na svoju ekipu

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close