IzdvojenoVijesti

Iz Nepala došli u potragu za boljim životom u Varaždin: Sada odlaze spuštene glave, a vlasnik VIS-a ne vidi problem!

U dnevnoj istraživačkoj emisiji RTL-a našli su se upravo djelatnici VIS-a Varaždin i njihov vlasnik Davor Patafta

U dnevnoj istraživačkoj emisiji RTL-a Potraga našli su se upravo djelatnici VIS-a Varaždin i vlasnik istog.

Naime, u potrazi za boljim radnim uvjetima i pristojnijim načinom života desetak je Nepalaca stiglo baš u Varaždin u kojem su im posredničke tvrtke preko kojih su se javili da traže posao isti i pronašle. Pa su tako neki već jedno određeno vrijeme radili u VIS-u Varaždin. Osim posla šivača radili su i mnoge druge stvari koje, kako kažu, nisu bile upisane u ugovor niti plaćene.

No, problem se javio tek sada kada su im umjesto normalne plaće vlasnici poručili kako njihov rad ne vrijedi jednako kao rad ostalih djelatnika i kako im se plaća mora smanjiti za 20 posto, što bi u tom slučaju bilo manje od 3 200 kuna mjesečno, a to su, kako kažu mogli zaraditi i u Nepalu.

Uz sve to, kako navode u emisiji, vlasnik VIS-a rekao im je da ukoliko ne potpišu novi ugovor na kojem stoji manja plaća da će dobiti otkaz, a ucjena je i dalje kažnjivo djelo.

Oni nakon što su potpisali, odnosno nisu potpisali ugovore odlaze na policiju i dobivaju informaciju kako u roku od 15 dana moraju napustiti Hrvatsku jer bez ugovora koji ih veže radom za našu državu tu nemaju što tražiti. Njihovi problemi postaju i veći jer oni ne razumiju Hrvatski jezik, a sve navedene prepiske događaju se upravo na Hrvatskom, a da bi stvar bila još apsurdnija njihov im je šef naveden kao prevoditelj u uredu policije.

Pa tako sada nekolicina Nepalaca odlazi iz ‘obećane zemlje’ u potragu za poslom u nekim drugim državama. Ovome se nisu nadali, a protjerivanje s minimalnom plaćom i iskorištavanje nisu očekivali, od kako kažu pristojnih Hrvata koje su prvi puta upoznali gledajući nogometne utakmice naše reprezentacije 2014. godine.

Vlasnik ni u jednom dijelu priče ne vidi problem i sve što se događalo ovim ljudima u njegovoj tvrtci naziva samo dijelom posla, ucjene prema njegovom mišljenju nije bilo, a njihov je rad bio plaćen koliko su i zaslužili iako ni sam ne zna koliko sati dnevno su proveli na poslu i koje su sve djelatnosti radili.

Pa sada, Nepalci kažu Zbogom Varaždinu do nekih svjetlijih trenutaka!

Tags

Povezani Članci

Close