VijestiZabava

Jedete dosta šećera i ne možete spavati!? Stručnjaci otkrili poveznicu!

Može utjecati na poremećaj sna!

Previše šećera može dovesti do viška kilograma, propadanja zuba i povećanja rizika od dijabetesa. Šećer može utjecati i na poremećaj sna, tvrde stručnjaci.

Studija iz 2016. godine utvrdila je da ljudi koji konzumiraju mnogo šećera spavaju manje i pokazuju veći nemir noću.

Prema mišljenju doktora Michaela Briasa, američkog kliničkog psihologa koji se specijalizirao za poremećaje spavanja, previše šećera dovodi do toga da tijekom dana jedemo više, jer razina šećera u krvi izmiče kontroli. To nepovoljno utječe na san, a s druge strane poremećaj sna će zauzvrat stvoriti još veću čežnju za šećerom i tako se stvara začarani krug.

“Kada jedete šećer, nivo šećera u krvi raste i pankreas oslobađa inzulin. Konzumiranje šećera kasno noću stvara kontraefekt. Umjesto da nas učini smirenijim i spremnim za san, daje nam energiju i čini spremnim za aktivnosti, a to nije ono što pokušavamo raditi noću”, objasnila je doktorica Alex Evans.

Šećer troši puno magnezija, koji je potreban za spavanje, smatra nutricionistica Charlotte Watts. Ona ističe da posebno treba izbjegavati konzumiranje čokolade kasno noću koja sadrži kofein i druge stimulanse, piše The Guardian.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close