LokalnoVijesti

Jenkač: ‘Zločini koji su se dogodili početkom devedesetih nad hrvatskim narodom, ali i prije 70-ak godina, jednaka su vrsta zločina’

Komemorativna svečanost kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu

U zajedničkoj organizaciji Grada Novog Marofa i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, u subotu, 25. svibnja, održana je komemorativna svečanost kod spomen-obilježja na Kipišću u Možđencu, spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na žrtve komunističkog režima.

Tom je prigodom pater Nikola Šantek iz župe Novi Marof služio svetu misu nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve. Vijence je u ime Grada položio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač sa zamjenikom Ivicom Šantekom te potpredsjednicima Gradskog vijeća Zvonkom Puškadijom i Mirom Sabolićem. Svijeće su zapalili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Novog Marofa.

Obraćajući se nakon mise okupljenima, gradonačelnik Jenkač je naglasio da je ovo prilika da se prisjetimo nemilih događaja, s obzirom da se u šumama Novog Marofa nalazi 9 jama u koje su bačeni zarobljenici, pripadnici vojske i civila koji su se vraćali kućama ili koji su pokupljeni na svojim kućnim adresama po završetku Drugog svjetskog rata. Kazao je da su se osim na ovom mjestu ubojstva događala i drugdje.

“Tu valja spomenuti zatvor u Novom Marofu, koji se nalazio u sklopu današnje bolnice gdje su se također događala ubojstva, a bio je i sabirno mjesto s kojeg su zarobljenici odvoženi u ove šume gdje su smaknuti. Na području Novog Marofa je značajno još jedno stratište, a to je mjesto Matušini gdje je 1947. godine ubijeno 5 mještana, koji su navodno pjevali neke pjesme i njih je OZNA na kućnom pragu ubila i bacila ih u šikaru ” kazao je Jenkač dodajući da je ovo način da se svi zajedno prisjetimo i njih i svih žrtava Domovinskog rata koji su poginuli od zvijezde petokrake.

“Nju ovih dana vidimo da se ponovno vijori po Hrvatskoj. Zločini koji su se dogodili početkom devedesetih nad hrvatskim narodom, ali i prije 70-ak godina, jednaka su vrsta zločina. Zbog toga se trebamo prisjećati svih žrtava kako se u budućnosti to više nikada ne bi ponovilo” zaključio je gradonačelnik Jenkač.

 

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close