IzdvojenoLokalnoMagazinPrehrana i receptiVijesti

Jeste li ikada jeli peru? Donosimo recept za ovo starinsko jelo iz Novog Marofa, probajte!

"Žena je morala biti jako fletna pri metanju pere v peč. Ak bi joj se osmeknula i opala z lopara, si bi je se smejali..."

Kraj svibnja i početak lipnja u Novom Marofu je obično rezerviran za – Dane pere. Manifestacija je to koja primarno ima zadatak očuvanje starih običaja, pa tako i starinskog kolača pere – slastice koja se u ovom kraju priprema i danas.

Iako zasad nema informacija hoće li se Dani pere održati, to ne znači da se ne možemo prisjetiti ovog prekrasnog, starinskog jela, a možete ga pokušati i pripremiti.

Osnovni recept za ovaj starinski kolač je Etno udruga Greben, koja je i organizator Dana pere, sačuvala iz kazivanja Ane Stepančec:

“Najradije se jelo peru. Pekla se tri put tjedno i za Koleni post. Mlinec za peru mora biti tenki i od pšenične melje a veliki kak krušna lopata – lopar. Onda se zmešalo koruznu melju, kiselo mleko, sir i jajca. To se delo po mlincu. Mlinec se z kraja zavrgne v vugle kaj se to ne bi rezišlo. Zgora se metalo puter i vrhnje. Znalo se deti i slivovog pekmeza. Mesto sira znalo se deti jabuke il oreje. Najbolše je bilo deti tikve. Vele da je to pera tikvenjača. Pera se pekla v krušne peče dok nije bila črlena. V jene krušne peči znalo se odjemput peči četiri pere. Žena je morala biti jako fletna pri metanju pere v peč. Ak bi joj se osmeknula i opala z lopara, si bi je se smejali…”

Tags

Povezani Članci

Close