Varaždinska županijaVijesti

Kineska delegacija u Varaždinu: Posjetili Dom za starije i nemoćne i doživjeli varaždinsku tradiciju!

Posjet je organizirala tvrtka Zhaoyang International Culture & Economy Exchange Company

Varaždinska županija i Dom za starije i nemoćne Varaždin jučer su ugostili grupu polaznika studijskog programa za osobe starije životne dobi iz Kine. Dvadesetak Kineza tako je imalo prilike slušati, gledati i doživjeti kroz razne umjetničke izričaje varaždinsku tradicijsku kulturu, ali i isprobati okuse našeg kraja.

Posjet je organizirala tvrtka Zhaoyang International Culture & Economy Exchange Company iz Zagreba koja je se bavi promocijom kineske kulture i organizacijom dolazaka kineskih turista u Hrvatsku. No, ovo je prvi puta da su posjetili jedan dom za starije u Hrvatskoj, i to baš varaždinski.

Ravnateljica Doma Vesna Vidović-Oreški izrazila im je toplu dobrodošlicu u Dom, koji inače ove godine slavi 40 godina svog osnutka i trenutno je mjesto boravka oko 360 korisnika.

U ime Varaždinske županije, prisutnima se obratio zamjenik župana Robert Vugrin koji je tom prilikom rekao: „Iznimna nam je čast da će upravo na primjeru našeg Doma kineski prijatelji saznati kako funkcionira briga o starijima u Hrvatskoj, a siguran sam da će kroz današnji program, koji su pripremili zajedno s korisnicima Doma, biti uspostavljena i daljnja suradnja“. Dodao je i kako vjeruje da im to neće biti jedini posjet Varaždinskoj županiji nakon što se sami uvjere u ljepote kontinentalnog turizma i pozvao ih da dođu u turističkom aranžmanu.

Posjet gostiju iz Kine dio je njihovog devetodnevnog studijskog putovanja po Hrvatskoj. Pandan takvoj ustanovi u kojoj se uči pjevati, plesati, crtati i općenito kreativno se izražavati na akademskoj razini u odmakloj dobi u Hrvatskoj zasad ne postoji, stoga su okupljeni u Domu zainteresirano promatrali njihov program. Gosti su prezentirali umjetnost kuhanja čaja, kaligrafije i crtanja, tradicionalni ples, pjesme i razmijenili poklone s domaćinima. Korisnici Doma su izveli program koji se sastojao od zborskih i solo pjesama te folklornih i modernih plesova. Na samom kraju programa, druženje se nastavilo uz domjenak.

Tags

Povezani Članci

Close