Izdvojeno

KLASICI NAŠEG DJETINSTVA Iz lektire izbačeni Smogovci, Ježeva kućica, Mali princ i mnogi drugi kultni naslovi

Javnost je itekako izrazila svoje negodovanje zbog izbačenih naslova

Proteklog tjedna stigao je novi popis lektire koji je u javnosti izazvao brojne kritike. Naime, prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, nijedan suvremeni hrvatski i strani književnik nije završio na popisu obavezne lektire, već samo – takozvani klasici. 

Među izbačenim knjigama našle su se i brojne one koje su obilježile naše djetinstvo, a neke od njih postale su svojevrsni klasici koji se čitaju generacijama.

Među izbačenima su knjige Mali princ, Ježeva kućica, Dnevnik Anne Frank, Srebrne svirale, Smogovci,  Grga Čvarak, Alisa u Zemlji čudesa, Breza, Poštarska bajka, Petar Pan, Pinokio, Pipi Duga Čarapa, Strah u Ulici lipa, Junaci Pavlove ulice, Heidi i brojni drugi.

Posebne kritike javnosti izazvalo je izbacivanje knjige Dnevnik Anne Frank, a što se tiče hrvatskih knjige, najviše se negodovalo zbog izbacivanja Ježeve kućice.

Nakon ‘hajke’ koja je nastala u javnosti, ministrica Blaženka Divjak oko čitavog se slučaja oglasila na svojem Facebook profilu, a njezinu izjavu prenosimo u cijelosti.

“Nakon jučerašnjeg dana jasno je da postoje snažni dugogodišnji prijepori u struci, ali i javnosti po pitanju lektire. I ja sam kao ministrica shvatila jasnu poruku i uvažit ću kritike. Zamolila sam kolege da hitno sastave anketni upitnik za sve učitelje Hrvatskog jezika u osnovnim i srednjim školama i upravo će oni svojim odgovorima kreirati preporučeni popis suvremenih lektirnih djela. To možda i nije uobičajena metoda, ali mislim da ovako snažne prijepore, oko kojih očito nema suglasja unutar struke, mogu riješiti samo ljudi iz učionica koji svaki dan provode s učenicima i koji najbolje mogu autonomno procijeniti kojim lektirnim djelima će najbolje ostvariti ishode učenja koji su predviđeni kurikulumom Hrvatskog jezika. Zaključno, najvažnije je da ovim pristupom promoviramo i podržavamo autonomiju i stručnost učitelja.”

 

 

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close