BlogIzdvojenoZnanost i IT

Koje besplatne programe koristiti ako ste poduzetnik: 5 odličnih primjera iskusnog informatičara

Na ovaj način možete nesmetano raditi i ono najbitnije - uštedjeti

Iako postoji mnogo freeware (besplatnih) programa, to ne znači da su besplatni za korištenje u komercijalne svrhe.

Jedan od primjera koji ću navest je Avast! antivirusni program koji je besplatan za osobne i ne-profitabilne organizacije. Ova lista je sastavljena isključivo od programa koji su royalty-free, odnosno, moguće je raditi što god poželite s njima.

1. Operativni sustav – Ubuntu

Mnoga računala dolaze već s instaliranim operativnim sustavima, ali ako ste kupili prijenosnik ili računalo na kojem nemate operativni sustav, a treba vam nešto što je besplatno i jednostavno onda je definitivno Ubuntu najbolji izbor. Iako nije najbolja distribucija Linuxa, po mojem mišljenju je najjednostavnija te solidno optimizirana za krajnjeg korisnika.
Distribuciju operativnog sustava možete preuzeti OVDJE

Ubuntu

2. Zamjena za Microsoft Office – Open Office (Windows / Linux)

Iako nisam fan Open Office-a (zbog navike i stalnog korištenja Microsoftovog Office-a), ovo je dobar način da uštedite svojoj tvrtki 1700 kuna. Ovo je odlična besplatna solucija. Dakako, postoji još jedna alternativa zvana LibreOffice, ali na vama je da prosudite koji vam više odgovara za rad.
Open Office možete preuzeti OVDJE
LibreOffice možete preuzeti OVDJE

Open Office

3. Zamjena za Microsoft Outlook – Mozilla Thunderbird (Windows / Linux)

Posjedujem Microsoft Outlook, ali Mozilla Thunderbird osobno mi je oduvijek više sjeo mada i nema prevelike razlike između ova dva sustava osim što je Thunderbird naravno besplatan.
THUNDERBIRD možete preuzeti OVDJE

Thunderbird

4. Zamjena za Adobe Photoshop – GIMP (Windows / Linux)

Definitivna preporuka za obradu fotografija. Prije sam ga i sam koristio za izradu tekstura jer je čak i bio jednostavniji za korištenje nego primjerice Photoshop. Software je u potpunosti besplatan te posjeduje bogatu bazu dodataka.
GIMP možete preuzeti OVDJE

5. Software za arhiviranje – 7Zip (Windows / Linux)

S vremena na vrijeme ćete se susresti sa situacijom u kojoj će vam netko poslati dokument koji nalazi u ZIP ili RAR file formatu. Ovo je isto tako odlična zamjena za WinRar ili ovisno koji software koristite. WinRAR je besplatan prvih 30 dana čak i u komercijalne svrhe, ali mnogi korisnici ignoriraju to (poput mene) pa dobe kaznu (poput mene). Tako da naučite na mojoj pogrešci te se ogradite od samog početka.
7ZIP možete preuzeti OVDJE

7-zip

Imajte u vidu..

Nemojte zaboraviti na činjenicu da ako je nešto besplatno, ne znači da je besplatno i u komercijalne svrhe. Mnogi ljudi pritisnu samo “Next” prilikom instalacije i onda kada dođu inspekcije (BSA – The Software Alliance), tada nastaju problemi. Prilikom traženja software-a pogledate da li na licenci piše royalty-free, a ne freeware. Freeware software-i većinom su za osobne potrebe besplatni.

Tags

Povezani Članci

Close