Međimurska županijaVijesti

Loš tretman zaposlenika HRT-a! Djelatnici HRT-ovog centra Čakovec – Varaždin dobili sudski spor protiv šefice!

Zbog brojnih kršenja prava zaposlenih novinara i snimatelja

Sud je donio novu presuda protiv Hrvatske radiotelevizije zbog lošeg tretmana zaposlenika saznaje Telegram. Nakon što je nedavno proces protiv HRT-a zbog mobinga dobila dugogodišnja novinarka Višnja Kamenski, sada je kršenje zakona na štetu radnika utvrđeno i u HRT-ovom Centru Čakovec-Varaždin. Nepravomoćnu presudu prema kojoj HRT mora platiti 92.000 kuna kazne, donio je nedavno Prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu i to zbog brojnih kršenja prava zaposlenih novinara i snimatelja.

Epilog je to višegodišnjih problema u HRT-ovom centru na sjeveru Hrvatske, koji su kulminirali u srpnju 2017., kada je ispektorat rada podnio prijavu protiv javne televizije te šefice Centra Tamare Peras. Novinari, snimatelji i montažeri prije toga su ukazali na probleme s kojima su bili suočeni, na mobing, podcjenjivanje na osobnoj i profesionalnoj razini, te atmosferu straha.

Prema presudi koju je Telegram dobio na uvid, osmero zaposlenika HRT-ovog Centra Čakovec-Varaždin našlo se u situaciji da im nije bilo omogućeno da normalno odspavaju nakon smjene. Naime, posao su završavali u 22 sata, a idući dan morali su u smjeni biti u osam sati ujutro. Zakon o radu kaže da zaposlenik ima pravo na dnevni odmor u trajanju od najmanje 12 sati.

Tako je primjerice snimatelj koji je 19. veljače 2017. radio do 22 sata, morao 20. veljače doći na posao u osam sati ujutro. To isto dogodilo mu se i 24. i 25. ožujka 2017. godine. I novinarka, koja obavlja i poslove urednika, našla se u studenom 2016. u istoj situaciji u više navrata. Takvih primjera sud je utvrdio još šest, odnosno još šest ljudi bilo je u takvoj istoj situaciji.

Ovom presudom HRT i šefica Centra Čakovec-Varaždin proglašeni su krivima i zato što svojim zaposlenicima nisu na vrijeme javljali kada rade. Naime, prema Zakonu o radu poslodavac, u ovom slučaju HRT, mora zaposlenicima javiti najmanje tjedan dana unaprijed raspored rada, odnosno promjene u tom rasporedu.

U ovom slučaju utvrđena su dva takva kršenja. Prema presudi, jedan od zaposlenika morao se 6. lipnja 2017. pojaviti na poslu u osam sati ujutro i odraditi šihtu do 18 sati, iako je prije toga, prema rasporedu bilo predviđeno da radi od 10 do 18.

To se ponovilo i u slučaju još jedne radnice, a, kako je utvrdio sud, za to nije bilo prijeke potrebe. Kao odgovornoj osobi u Centru Čakovec-Varaždin Tamari Peras je ovom presudom izrečeno 11 tisuća kuna novčane kazne. Gospođa na HRT-u još nije snosila nikakve sankcije, piše Telegram.

Tags

Povezani Članci

Close