IzdvojenoVijesti

LOŠA VIJEST ZA PIVOLJUPCE Uskoro bi mogli ostati bez omiljenog napitka, evo što trebate činiti ako ne želite da se to dogodi

Upozorenje stručnjaka

Učestali toplinski udari i suše uzrokovani klimatskim promjenama smanjit će urod ječma, a time i proizvodnju piva, objavili su znanstvenici. 

Ječam je jako osjetljiv na sušu i vrućinu i njegov će urod pasti nastave li se klimatske promjene, što će dovesti do nestašice piva i rasta njegove cijene, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Plants.

“Cilj ove studije nije da potakne ljude da danas više piju”, rekao je Dabo Guan, profesor ekonomike klimatskih promjena na Sveučilištu East Anglia u Norwichu.

“Željeli smo pokazati kako klimatske promjene mogu utjecati na kvalitetu života. Ako ne želimo da se to dogodi, ako i dalje želite popiti pivo ili dva, jedini je način da zajedno radimo u borbi protiv klimatskih promjena”, rekao je.

Ako se globalno zagrijavanje nastavi ovim tempom, ekstremne vrućine i suše zahvatit će regije u kojima se uzgaja ječam barem jednom godišnje. To će dovesti do pada proizvodnje piva za 16 posto.

Cijene će se zato u prosjeku udvostručiti, kaže se u studiji.

U najoptimističnijem scenariju, s trenutačnim znatnim smanjenjem emisije stakleničkih plinova, globalna proizvodnja piva pala bi za četiri posto, a cijene porasle 15 posto.

Neke zemlje bile bi posebno pogođene, kaže se u studiji, uključujući europske zemlje, SAD, Novi Zeland i Australiju.

Najveći svjetski izvoznici ječma su Australija, Francuska, Rusija, Ukrajina i Argentina. Najveći uvoznici su Kina, Saudijska Arabija, Iran i zatim tri zemlje s jako razvijenom pivskom industrijom – Nizozemska, Belgija i Japan.

Tags

Povezani Članci

Close