IzdvojenoPolitika

Ludbreški gradonačelnik Bilić (SDP) na udaru USKOKA. Bilić: “Mene istražuju dok Sanaderi i slični „mali“ građani sjede u svečanim ložama i skrivaju milijune eura po vikendicama”

Istragu protiv gradonačelnika Dubravka Bilića proveo je Uskok

Ludbreškom gradonačelniku Dubravku Biliću (SDP) danas bi se trebalo suditi za zlouporabu položaja i ovlasti na Županijskom sudu u Zagrebu.

USKOK ga tereti da je koristio naknadu za odvojeni život

Stavlja mu se na teret da je još 2012. i 2013. godine kao ravnatelj državne Agencije za zaštitu osobnih podataka za sebe zatražio naknadu za odvojeni život, premda na to nije imao pravo. Uskok je, tako, došao do podataka da Dubravko Bilić nije živio odvojeno od svoj obitelji, već je na posao u Zagreb putovao iz Ludbrega., prenosi podravski.hr

Kazna šest mjeseci do 5 godina zatvora

Te godine na osnovi dodataka za odvojeni život Biliću je isplaćeno oko 14.500 kuna. Uskok koji je podignuo optužnicu smatra kako se Bilić time nepripadno okoristio počinivši kazneno djelo zlouporabe položaja i oštetivši državni proračun. Proglase li ga krivim, prijeti mu šest mjeseci do pet godina zatvora.

Sjednica optužnog vijeća kojom predsjeda uskočka sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Maja Štampar Stipić, prema najavi, treba se održati danas u 10.15 sati. Ipak, moguće je i da će sjednica na kojoj će se razmatrati osnovanost uskočke optužnice biti odgođena. Takvu je mogućnost, naime, jučer natuknuo sam Dubravko Bilić kojeg je podravski.hr zamolio za komentar cijelog slučaja.
-“Čujemo se. Nisam doma. Sve to je odgođeno”, kratko je u SMS-u napisao Bilić.

Bilić posjeduje dokumente koji potvrđuju suprotno?

Bilić se nedavno natjecao i za čelnika SDP-a Varaždinske županije, ali izgubio je od protukandidatkinje Barbare Antolić Vupore koju smo zamolili za komentar cijelog ovog slučaja.

Prema njenim riječima upoznata je s javnim napisima, pokušala je stupiti u kontakt s Bilićem, no do našeg razgovora nije joj se povratno javio. Navela je i da će tek nakon razgovora s Bilićem dobiti cjelovitu sliku o cijelom slučaju, no da raspolaže i informacijom kako Bilić posjeduje dokumente koji potvrđuju suprotno.

“Provođenje ispitnih postupaka ne znači i krivicu, a optužnica, prema mojim saznanjima još i nije podignuta.” zaključila je Barbara Vupora Antolić.

Predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković i Barbara Antolić Vupora gotovo su jednakog mišljenja.

– Vidio sam, ali zasad neću komentirati dok se kolega Bilić ne izjasni i objasni činjenice oko tog slučaja. – rekao je Miroslav Marković.

Osim Miroslava Markovića i Barbare Antolić Vupore oglasio se jučer i ludbreški gradski vijećnik Nezavisne liste Goran Horvat koji je javno zatražio trenutnu ostavku gradonačelnika Bilića.

– Kao gradski vijećnik Nezavisne liste koji već dulje vrijeme upozorava na brojne nepravilnosti tražim ostavku gradonačelnika Dubravka Bilića. Čim je pokrenuta istraga od strane USKOKA, kao čovjek i kao gradonačelnik s imalo morala dao bi ostavku.” – izjavio je za naš portal Goran Horvat.

Saborski zastupnik Mario Habek  također je bio vrlo kratak u komentiranju slučaja:  “Na odmoru sam, nemam komentara.”

Bilić: “Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je Odluku da sam imao pravo na naknadu”

Gradonačelnika Ludbrega, Dubravka Bilića zamolili smo za komentar o cijeloj ovoj situaciji na što nam je i odgovorio:

“Na službenim stranicama Županijskog suda u Zagrebu za 28. kolovoza 2018. objavljeno je da se trebala održati sjednica optužnog vijeća na kojoj je Sud trebao odlučiti je li optužnica protiv mene osnovana ili obustaviti postupak. Sjednica optužnog vijeća je odgođena do daljnjega.

Naime, u istom predmetu po anonimnoj prijavi bivše djelatnice AZOP-a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je Odluku da dužnosnik Dubravko Bilić povodom primanja naknade za odvojeni život nije povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa, te je utvrdilo „niti je povrijedio načela obnašanja javnih dužnosti“, odnosno izrijekom je utvrdilo:

„S obzirom da je sjedište Agencije za zaštitu osobnih podataka u Zagrebu gdje je ujedno bilo i mjesto rada Dubravka Bilića kao ravnatelja Agencije, a prijavljeno prebivalište dužnosnika Dubravka Bilića je u Ludbregu, Hrastovsko, sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Pravilniku o porezu na dohodak, dužnosnik Dubravko Bilić imao je za vrijeme obnašanja dužnosti ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka pravo na naknadu za odvojeni život“;

“Očekujem da će Sud obustaviti kazneni postupak”

Cijeneći prednje mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pod predsjedanjem Dalije Orešković da sam za vrijeme obnašanja dužnosti ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka imao pravo na naknadu za odvojeni život te na druga pravna mišljenja koja pokazuju da nisam imao namjeru za počinjenje kaznenog djela, niti za kršenjem zakonskim propisa, očekujem da će Sud obustaviti kazneni postupak.

Također, sam USKOK u obrazloženju rješenja o provođenju istrage i obrazloženju optužnice primjenjuje posve različite propise vezano uz pitanje prava na isplatu naknade za odvojeni život te na kraju USKOK nije uopće naveo u činjeničnom opisu optužnice, kojim se jedino mogu teretiti za točno određeno kazneno djelo, koje sam to propise povrijedio kod primanja naknade za odvojeni život pa je evidentno da sam USKOK nije siguran koji propis primijeniti i kako ga tumačiti, a ponavljam Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je utvrdilo da sam imao pravo na tu naknadu te upravo zbog činjenice da u činjeničnom opisu optužnice uopće nije navedeno koje sam propise povrijedio, a da sam USKOK u postupku primjenjuje malo jedan, pa drugi propis, postupak bi valjalo obustaviti.

“Sanaderi i slični „mali“ građani sjede u svečanim ložama i skrivaju milijune eura po vikendicama”

Osobno kao građanina veseli me da USKOK jednakim pravnim žarom sumnja i istražuje te troši dragocjeno vrijeme i proračunske novce na ove male kao i na ogromne slučajeve pronevjere, zloporabe i utaje poreznih novaca. Možda su ovo slučajevi koje se nadaju brzo riješiti dok im Sanaderi i slični „mali“ građani sjede u svečanim ložama i skrivaju milijune eura po vikendicama. Ali to je je slika hrvatskog društva koju upravo pravosuđe zdušno oslikava crnim bojama. O cijelom postupku zainteresirana javnost će biti pravodobno obaviještena kao i u svim ostalim slučajevima kojima sam zadnjih godina izložen putem anonimnih prijava o zloporabi položaja, koji su dosad svi redom odbacivani kao neosnovani te s obzirom na sve prednje navedeno očekujem da tako bude i sada.”- odgovorio nam je gradonačelnik Bilić.

Tags

Povezani Članci

Close