KulturaŠkolstvo

Mali violinisti Glazbene škole Varaždin na masterclassu s poznatim ruskim glazbenim pedagogom

Ovo je drugi posjet uglednog profesora Varaždinu

Dok njihovi školski kolege odmaraju u prvom tjednu ljetnih praznika, učenici varaždinske Glazbene škole u klasi violinista iskoristili su slobodne dane za stjecanje novih znanja i to na masterclassu s poznatim ruskim glazbenim pedagogom, voditeljem odjela za violinu na Centralnoj muzičkoj školi pri konzervatoriju Peter Iljič Čajkovski u Moskvi Victorom Abramyanom.

Gost iz moskovske škole u kojoj se obrazuju najbolji mladi glazbenici iz cijele Rusije u Varaždin je stigao na poziv Glazbene škole i obitelji Bobić i tijekom četiri dana radio s djecom upoznajući ih s novim tajnama njihovog najdražeg instrumenta.

Privilegija nam je i čast što smo imali prigodu ugostiti u našoj školi prof. Abramyana. I varaždinska Glazbena škola ima jednu učenicu koja je završila Centralnu muzičku školu u Rusiji, a to je naša Varaždinka pijanistica Dubravka Vukalović Vlahek. Divno je da su naši učenici imali prigodu raditi s profesorom, što je za njih neprocjenjivo. Drago nam je da im to možemo omogućiti, a dolazak našeg gosta iz Rusije je i pohvala Glazbenoj školi i našim profesorima, jer odabrao je upravo Varaždin, a ne druge škole, jer upravo ljetni su mjeseci prigoda za majstorske tečajeve širom svijeta. –  rekao je Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

Drugi posjet uglednog profesora Varaždinu

-Ovo je moj drugi posjet Varaždinu. Bio sam ovdje prije nekih 15 godina s darovitim ruskim učenicima stipendistima ugledne ruske fundacije za mlade glazbenike. Presretan sam što sam naišao ovdje na male violiniste koji vole učiti, što je i izuzetno teško jer mala djeca traže postupan pristup i poseban način rada. –  istaknuo je prof. Abramyan.

Masterclass  u Glazbenoj školi nije donio samo nova iskustva najmlađim violinistima, već i njihovim profesorima.

-Raditi s takvim velikim profesorom velika je čast i iskustvo meni kao pedagogu. Ponosna sam imamo ovdje djecu s kojom je on izuzetno zadovoljan, a čak je za neke rekao da bi ih rado uzeo u svoju klasu u školu u Rusiju što je i meni kao pedagogu velika pohvala. Profesor Abramyan radi i u Varaždinu i s našim srednjoškolcima-violinistima, prenoseći i njima drugačiji način rada nego što mi radimo s njima. Ovaj masterclass je i nastavak Dana Josipa Klime koje smo organizirali na Glazbenoj školi u proljeće i neizmjerno sam sretna što su i ovo prigode da pokažemo potencijal svih naših učenika, koji osvajaju brojne nagrade, pa tako i violinista. – naglasila je profesorica violine na Glazbenoj školi u Varaždinu Lidija Bobić dodajući kako je talent malih violinista u Hrvatskoj prepoznala i bečka profesorica Marina Sorokowa koja je za života uvijek naglašavala kako je u Hrvatskoj veliki potencijal mladih glazbenika koje treba cijeniti i razvijati.

-Moramo pomoći djeci koja imaju talent, u ova vremena kada su možda i igrice na računalima popularnije od instrumenata, da taj dar koji je specifičan i poseban da se iznjedri i odgoji i da nastave ti mali glazbenici predstavljati naš grad kao grad glazbe i kulture. –  zaključila je prof. Bobić koja radi s djecom već od tri godine kada oni mogu početi svirati violinu prilagođenu njihovom uzrastu.

Zapažene rezultate na natjecanjima, inače, postižu violinisti koji su već s četiri godine počeli ulaziti u svijet violine i glazbe. Što su naučili mali violinisti kao i srednjoškolci-violinisti od ruskog gosta pokazat će sutra u 12 sati na koncertu u lapidariju varaždinskog Starog grada.

Povezani Članci

Close