HrvatskaPolitika

MARIJANA PETIR: “Račić je ubio Radića, a Beljak cijeli HSS.”

Danas se obilježava 90 godina od atentata na Stjepana Radića

Danas se obilježava 90 godina od tragične smrti jednog od najvećih hrvatskih političara, osnivača Hrvatske seljačke stranke, vođe i učitelja hrvatskoga sela i naroda Stjepana Radića koji je preminuo u Zagrebu 1928. godine od posljedica ranjavanja u beogradskoj skupštini.

Atentat je izvršio zastupnik Radikalne stranke Puniša Račić prilikom kojeg je ranio Ivana Pernara i Ivana Granđu, smrtno ranio Stjepana Radića te usmrtio Đuru Basaričeka i Pavla Radića.

Povodom godišnjice smrti Stjepana Radića, javnosti se obratila zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, koja se u svojem priopćenju osvrnula na aktualnog predsjednika Hrvatske seljačke stranke Krešu Beljaka, koji je, po njezinim riječima, najgori predsjednik u povijesti jedne od najstarijih hrvatskih stranka.

-Stjepan Radić obilježio je hrvatsku povijest i jedna je od najvažnijih povijesnih osoba čije su ideje i politika ugrađeni u temelje našega društva i hrvatskoga suvereniteta. Njegove riječi izrečene prije samoga odlaska u beogradsku skupštinu ‘mogu me ubiti, ali moj duh neće’ danas, nažalost, imaju posve drugo značenje jer je predsjednik HSS-a Krešo Beljak uništio duh koji je Radić udahnuo HSS-u. Račić je ubio Radića, a Beljak je ubio cijeli HSS te će u povijesnim zapisima Beljak biti zapisan kao najgori predsjednik u povijesti jedne od najstarijih hrvatskih stranaka. – kazala je Petir.

-Tužno da se broj članova HSS-a s 43 000  sveo na šačicu onih koji podržavaju Krešu Beljaka, dok je sve druge suspendirao ili izbacio iz stranke i time pokazao da on i Radić nemaju ništa zajedničko – nadodala je Petir.

Smrt Stjepana Radića, kao i njegov ispraćaj bili su svojevrsni prosvjed protiv aktualnog režima na kojem je, prema pisanju stranih medija iz toga vremena, u pogrebnoj povorci dugoj 30 kilometara sudjelovalo oko pola milijuna ljudi dok historiografija govori i o 60 tisuća službenih izaslanika organizacija HSS-a.

Tags

Povezani Članci

Close