Vijesti

MARTINJE- proglašeno nematerijalnom kulturnom baštinom! Među nositeljima zaštite i Općina Martijanec

Martinje“ upisano je u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine

Slavljenje sv. Martina biskupa, „Martinje“ upisano je u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine.

Martinje je postalo kulturno dobro zahvaljujući Kulturnom centru sv. Martin – Hrvatska i Gradu Dugo Selo kao predlagateljima, a nositelji su hrvatska mjesta i gradovi članovi Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska.

Između dvadesetak nositelja je i Općina Martijanec, Župa sv. Martina Biskupa, u kojoj se intenzivno promiče i čuva tradicija slavljenja sv. Martina biskupa

Kulturni centar sv. Martin – Hrvatska čestitao je svim svojim suradnicima na podršci i suradnji u očuvanju ove tradicije.

“Nadamo se da će zapis Martinja u Registar zaštićene hrvatske kulturne nematerijalne baštine pridonijeti još boljem povezivanju martinskih mjesta i čuvanju svetomartinske baštine te njezinom još snažnijem promicanju u kontekstu europskoga kulturnog itinerera Sv. Martin, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost ” ističu iz Centra.

Načelnik Općine Martijanec, Dražen Levak, zadovoljan je prepoznavanjem tradicije štovanja sv. Martina na tako visokoj razini.

Martijanec poštuje svoju tradiciju i paralelno s velikim iskorakom u suvremeno vrijeme i budućnost, njegujemo i svoju prošlost. Bez jakog kulturnog identiteta i štovanja baštine, ne može se kvalitetno i samouvjereno ići naprijed “ ističe načelnik Levak.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close