KulturaVijesti

MEMORIES 3. (Other side project) – grupna izložba osam hrvatskih umjetnica u Indiji

Niv art centar (Neb Sarai 210, New Delhi, Indija) 2.12 - 16.12.2018.

Projekt ciklusa izložbi Memories kontuinirano se nadovezuje numeriranjem. Prva izložba bila je organizirana 2016. u New space art foundation galeriji u gradu Hueu, Vijetnam, Memories 2. 2017. Hoang ang galerija u Hanoiu, Vijetnam, a ove godine ciklus se nastavlja u Niv art centru u New Delhiju kao Memoreis 3.

Izložbe su dio, ranije spomenutog, Other side projecta – povezivanja i predstavljanja vizualne umjetnosti dalekih zemalja u Hrvatskoj, a time i Hrvatske u svijetu. Od samog začetka, u našoj su zemlji predstavljeni vijetnamski umjetnici: Le Brothers, Mai Nuygen, Tran trong Vu i Linh Phuong.

Do sada je predstavljeno preko dvadeset hrvatskih umjetnika u Vijetnamu: Ines Krasić, Josip Zanki, Martina Miholić, Mia Orsag, Ida Blažičko, Petar Bunić, Iva Ćurić, Ivana Ognjanovac, Ana Vivoda, Ana Muščet, Tea Hatadi, Igor Juran, Maja Rožman, Letricija Linardić, Iva Šarić, Lila Herceg, Iva Višošević, Miran Šabić, Ana Sladetić, Ivan Tudek, Mia Maraković, Neva Lukić, Helena Schultheis Edgeler, Ivana Tkalčić i Marija Lopac.

Ove godine u Indiji će se predstaviti: Lila Herceg, Iva Šarić, Letricija Linardić, Helena Schultheis Edgeler, Petra Kriletić, Iva Ćurić, Mia Maraković i Marija Lopac

Memories/ sjećanja je osnovna polazišna tema izložbe. Kako nas sjećanja određuju i mijenjaju? Kako kao umjetnici analiziramo sjećanja i redefiniramo iste? Umjetnice se predstavljaju različitim izričajima. Iva Šarić predstavlja se linorezom ”Red moves”. Repeticijom krugova stvara privid beskraja, beskonačnosti u kojoj se gubi ideja o prostoru i vremenu.

Petra Kriletić predstavlja se instalacijom ”Ministruktura #54” koja se bavi grafikom u prostoru. Istraživanje arhitektonskog u vidu grafičkih objekata i težnja ka konstrukciji, gradnji i arhitektonskim oblicima izražava kreativnost stvaranja iz dostupnih materijala – kutija od kartona i papira. Umjetnica kroz umjetnički proces nadalje istražuje, analizira i sastavlja instalaciju uz bezbroj mogućnosti. Papir kao medij grafike/ grafički medij govori o prolaznosti, a njegova vremenska ograničenost u postojanju, govori o propadanju i prolaznosti vremena.

Instalacija Lile Herceg „Glatka, mekana, nježna srčana petlja“ predstavlja umjetničku manifestaciju emocionalnog korijena – sjećanja.

Mia Maraković predstavlja ”Otvoreni rječnik“ koji je transformiran u osobni likovni dnevnik.

Iva Ćurić predstavlja triptih crteža ”Sketches for changing places” .

Helena Schultheis Edgeler predstavlja video rad ”Dvanaest ” koji propitkuje mikrokozmos ljudskog postojanja i makrokozmos stvarnosti.

Rad Letricije Linardić ”Otisci sjećanja ” propitkuje mogućnost stvarne pohrane sjećanja u formi grafike.

Marija Lopac predstavlja se kombiniranom grafikom (drvorez i sitotisak) ”Moonlight and cats”. Marija je ujedno  autor programa, organizator i kustos.

Osnovna ideja niza izložbi je uz izvorišnu temu sjećanja i kako ih prikazati, ujedno i projekt predstavljanja naše umjetnosti u dalekim azijskim zemljama, jer umjetnost je internacionalan jezik.

Tags

Povezani Članci

Close