IzdvojenoVijesti

Ministar Beroš poručio školama da ne odlaze na izlete u Italiju: Ministarstvo obrazovanja objavilo naputak

Ministarstvo zdravstva izdat će i preporuku školama

Ministarstvo zdravstva izdat će i preporuku školama da se ne preporuča odlazak na školske ekskurzije i izlete u Italiju. ‘‘Moramo uvažiti nove okolnosti. Svjedoci ste da je u roku od jednog i pol dana situacija u Italiji eskalirala”, istaknuo je ministar Beroš sinoć u Dnevniku Nove TV.

”Važno je napomenuti da više od 80 posto bolesnika zaraženih koronavirusom razvijaju samo blažu kliničku sliku, poput gripe. Većina niti ne zna da je preboljela bolest uzrokovanu koronavirusom”, kaže ministar i ističe da su najugroženiji stariji i oni slabijeg imunosnog sustava. ”Apsolutno imamo dovoljno zaštitne opreme”, poručio je Beroš.

Osim toga ministar je u nedjelju u programu N1 Televizije rekao kako će za sve koji su u Italiji bili u kontaktu s oboljelima biti stavljeni pod karantenu te kako će postrožiti preglede na graničnim prijelazima. Također je potvrdio da su jučer dobili službeno izvješće ECDC-a o mjerama koje je poduzela talijanska vlada. Izdane su nove upute za sve talijanske turiste i građane koji dolaze iz područja u kojima je proglašena epidemija. Nema nikakvih novih elemenata, ali moramo razgovarati i pripremati se za sve scenarije, dodao je.

Nekoliko grupa učenika se jučer vratilo s izleta u Italiju te su oni jučer bili pregledani na graničnim prijelazima. Jučer na graničnom prijelazu Pasjak pregledan i propušten autobus sa srednjoškolcima iz Omiša koji su se vratili s izleta u Italiji, i svi su zdravi, a pregledan je i propušten i drugi autobus na GP Rupa, u kojemu su bili splitski gimnazijalci.

Učenike omiške Srednje škole “Jure Kaštelan”, koji su autobusom s višednevnog izleta u Italiji došli na GP Pasjak, pregledali su, sukladno protokolu, epidemiolog i granična sanitarna inspekcija. Utvrđeno je da su učenici zdravi i da nema potrebe za uvođenjem mjere ograničenog kretanja, doznaje Hina iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva RH.

Pulski gimnazijalci koji su u subotu boravili u Veneciji na tradicionalnom karnevalu vratili su se kućama.

Prema novim uputama iz Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, regija Veneto i Lombardija su područja zahvaćena epidemijom koronavirusu pa djeca i profesori koji su bili na izletu trebaju ostati dva tjedna u kućnoj izolaciji i ne ići u školu.

Kućna izolacija znači da se ne izlazi iz kuće, ne samo da se ne idu u školu. dr. Jasna Valić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a prenosi Regionalni Express.

Ravnatelj Gimnazije prof. Filip Zorićić za Regional Express je potvrdio kako se radi o ukupno 42 djece i 4 profesora koji su bili na izletu i koji prema uputama Zavoda moraju ostati kod kuće.

Trenutno je u tijeku sastanak kriznog stožera Ministarstva zdravstva u vezi epidemije koronavirusa.

Osim toga Ministarstvo obrazovanja objavilo je naputak o odlascima na izlete u Italiju koji prenosimo u ciejlosti:

“Skrećemo Vam pažnju na stranice Ministarstva zdravstva na kojima možete pronaći informacije o koronavirusu (2019-nCoV) i mjerama prevencije koje Vas molimo da prenesete učenicima.Također Vas molimo da nam pošaljete podatke o planiranim putovanjima učenika u Italiju do kraja lipnja na mail adresu [email protected]

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji sa ostalim nadležnim Ministarstvima prati situaciju i na vrijeme ćemo Vas obavještavati o eventualnim novim preporukama”, navodi se u uputi.

Tags

Povezani Članci

Close