IzdvojenoVijesti

Ministar Horvat razgovarao s predstavnicima ITAS-a Ivanec: Štrajk se prekida, no jamstva ne mogu davati!?

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat jučer se sastao s predstavnicima ITAS-a

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat jučer se sastao s predstavnicima ITAS-a, tvrtke čiji je direktor štrajkao glađu zbog dugova tvrtke, nakon sastanka dao je i kratku izjavu:

“One koje kompanije koje dolaze u poteškoće, manevarski prostor je vrlo mali. Bio sam u ITAS-u i vidio što ITAS može. Svjestan sam da se u ITAS-u mora dogoditi jedan proces restrukturiranja. S obzirom na to da je to društvo 100 posto u privatnom vlasništvu, ne želim se miješati u način na koji će se to dogoditi” rekao je i dodao

Prezentirane su nam teškoće u radu ITAS. Iznos kojim je ITAS blokiran ili perspektiva koja ITAS natrag vraća na tržište nije takvog gabarita da jednim mudrim poslovanjem i jednim procesom restrukturiranja ITAS to ne može prevladati. ITAS-u u ovom trenutku nije dovoljna financijska injekcija od 3 milijuna kuna, ona mora biti nešto veća. ITAS u ovom trenutku u portfelju u segmentu trezorskih dionica ima jednu perspektivu koja može ITAS dovesti do financijske injekcije u obliku kredita”.

Horvat poručuje kako u ovom trenutku država ne može izdavati državna jamstva kompaniji koja je u poteškoćama, ali kako će se pokušati vidjeti koja od banaka ima povjerenja i u nastojanje Ministarstva da ITAS-u pomogne, ali isto tako i u onome što ITAS u ovom trenutku može staviti na stol u obliku sklopljenih ugovora, u obliku ponuda koje u ovom trenutku nisu ugovorene, ali su perspektiva i u onom trenutku realizacije tih poslova, koliko slobodnih sredstava ostaje kroz koje bi se kreditni aranžman mogao vraćati.

“Ja u ovome trenutku ne mogu stvarati bilo kakvu perspektivu jer nisam razgovarao s financijskim institucijama, ali da vrijednost ITAS-a postoji toga smo svjesni i menadžement i ja”, kazao je Horvat osvrnuvši se i na perspektivu Trećeg maja  “Ja u ovom trenutku ne vidim boljitak spram toga što župan Komadina pokazuje interes za sastanak s ministrom gospodarstva. Ja bih rado da takvu perspektivu ponudi menadžment Trećeg maja. Da, perspektiva za Treći maj postoji i ne bismo u ovoj proces oživljavanja Trećeg maja ulazili da tu perspektivu ne vidimo. I ne samo austrijski, nego i australski ili drugi naručitelji u ovom trenutku zbog prekapicitiranosti nardužbama drugih brodogradilišta imaju namjeru graditi takvu vrstu brodova i u Trećem maju pa čak i u Brodosplitu. Dakle, u ovom trenutku narudžbe postoje. U ovom trenutku interes postoji, ali ono što je moj zadatak i zadatak Hrvatske brodogradnje Jadranbrod da prekontrolira svaku potencijalnu narudžbu i svaki financijski plan prije nego se dogodi da država jamstvom staje iza bilo kakvog financijskog aranžmana bez obzira bilo tu hrvatskim ili nekim drugim bankama. Dakle, uz strogi nadzor i uz strogu kontrolu svih izračuna Hrvatska je spremna jamstvo za jamstvo”, poručio je.

“Mislim da ima dogovora. Iznijeli smo sve naše probleme, oni su sagledani i donijeli smo zaključak da ćemo u idućih par dana probati naći izlaz iz toga. Postoji dobra volja”, prokomentirao je, a situaciju je komentirao i direktor ITASA, Dragutin Varga koji je naveo i da prekida štrajk glađu koji je trajao od proteklog tjedna

“Danas prekidam. Sklopili smo dogovor gdje ćemo zajednički ići dalje prema cilju” poručio je direktor nakon sastanka.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close