LokalnoPolitikaVijesti

Ministar Marić na radnom sastanku u Cestici obećao što skorije rješavanje pitanja državne imovine na hrvatskom sjeveru

Na sastanku se razgovaralo o rješavanju pitanja državne imovine

Načelnik Općine Cestica, Mirko Korotaj, ugostio je na radnom sastanku ministra državne imovine Gorana Marića te načelnike i gradonačelnike iz Varaždinske županije, a sastanku je nazočio i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, potpredsjednik hrvatske Vlade, Predrag Štromar.

Na sastanku se razgovaralo o rješavanju pitanja državne imovine, a što je konkretno dogovoreno saznati će se sljedeći mjesec  u Lepoglavi na još jednom radnom sastanku. Ministar Marić zasad je tek najavio potpisivanje 10 -12 ugovora o ustupanju ili prodaji državne imovine lokalnoj upravi.

– Sastanak je bio kvalitetan i konkretan, raspravljalo se o predmetima koje treba brzo riješiti, te kroz mjesec dana očekujemo konkretne rezultate. Naime, moramo riješiti problem državne imovine na području JLS-ova jer pri javljanju na EU projekte trebamo imati sređeno pitanje vlasništva nekretnina – rekao je novinarima nakon sastanka domaćin Mirko Korotaj.

Općina Cestica očekuje rješavanje tri predmeta. To je preuzimanje vlasništva nad parkom Križovljangrad, kojeg planiraju prijaviti na mjeru 8.5 i za 700.000 kuna ga urediti za potrebe mještana;  zemljišta vrijedno 300.000 kuna za lovački dom Lovačke udruge Sv. Hubert, koja je vlasnik doma sagrađenog na državnom zemljištu, a želja je Općine da lovci budu vlasnici cijelog prostora i treća želja je zemljište za izgradnju multifunkcionalnog centra za nacionalne manjine u Gornjem i Donjem Vratnu. Riječ je o Centru čiju bi izgradnju u romskom naselju financirao Viteški  malteški red.

Ministar Marić je obećao učiniti sve kako bi se riješila ova, ali i sva druga pitanja u vezi prelaska državnog vlasništva u vlasništvo jedinica lokalne samouprave. Prema njegovim je riječima, korist za takvo što obostrana.

– Rješavanjem ovog problema ne izlazimo samo ususret jedinicama lokalne samouprave već i samima sebi jer rješavajući njihove probleme, resorno Ministarstvo ujedno rješava i svoje – pojasnio je ministar.

On je sjever Hrvatske istaknuo kao uređenije područje po pitanju državne imovine. Od ostatka Hrvatske i pripisao to Austro-Ugarskom nasljeđu

– Ovdje je dosta nekretnina u državnom vlasništvu, ali ipak manje nego u ostatku države. Razlog su uređenije zemljišne knjige. Nevjerojatno je da u 21. stoljeću nemamo zemljišnih knjiga. ,. Uglavnom, radi se o nekretninama koje su zapuštene, nisu u funkciji i čijim će aktiviranjem jedinice lokalne samouprave dobiti na vrijednosti, bilo darovanjem, bilo kupnjom. Također, neke će nekretnine biti aktivirane u poduzetničke zone, neke u standardnu izgradnju, dakle sve u korist razvoja lokalnog područja i dobrobiti mještana, a što i jest smisao svega – zaključio je Goran Marić.

Tags

Povezani Članci

Close