Vijesti

Ministar zdravstva poručio kako je Hrvatska spremna ukoliko se stanje s koronavirusom pogorša!

U pripremi je cijeli niz mjera

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je Hrvatska pokazala spremnost i organiziranost u borbi s koronavirusom te da je u pripremi cijeli niz mjera, ako će biti potrebne s obzirom na epidemiološku situaciju.

Sretan sam s brojem oboljelih jer ako gledate zemlje u okruženju, one pokazuju znatan porast broja oboljelih, a mi smo na samo 10 oboljelih. Vjerujem da je to tako zahvaljujući našim mjerama i cijelom sustavu koji je do sada pokazao spremnost i organiziranost boriti se s tom ugrozom“, rekao je Beroš novinarima pred Banskim dvorima.

Upitan može li gospodarstvo izdržati s obzirom na to da neki poslodavci tvrde kako je kriza blizu, izrazio je nadu da će kriza trajati čim kraće i da će toplije vrijeme uzrokovati opadanje epidemije. 

“Mi smo u drugačijem položaju nego druge zemlje. Talijansko gospodarstvo trpi enormne gubitke i upravo na ovaj način – sprečavanjem širenja bolesti, borimo se i za hrvatsko gospodarstvo”, ocijenio je ministar.

Potvrdio je da se razmišlja o nekoj vrsti fonda za pomoć, o čemu su u stalnoj komunikaciji s ministrom financija Zdravkom Marićem te da imaju niz mjera koje su spremne za aktivaciju ovisno o daljnjem razvoju epidemiološke situacije.

Beroš je razgovarao i s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, koja je najavila osiguravanje alternativnog načina praćenja školskog programa putem interaktivne internet nastave, bude li potrebno.

Ponovio je da ljudi moraju biti oprezni, ali generalne zabrane organiziranja raznih događaja nema. 

“Ako je riječ o nekom događaju gdje dolaze potencijalno strani turisti i strani državljani koji dolaze iz zaraženih regija, apsolutno se preporuča daleko veći oprez. Međutim, ako je riječ samo o hrvatskim građanima, onda ne smatram da u ovom trenutku postoji rizik jer je epidemiološka situacija pod nadzorom”, poručio je.

Potencijalna opasnost su i vozači koji svakodnevno prelaze granicu ali, ističe Beroš, prema njima se postupa s adekvatnim pozorom, iako se ne ograničava njihova mogućnost kretanja.

Statistički, ako gledamo ovih dana koliko je takvih vozača prešlo granicu, vidimo da nema znakova jače ugroze u tom smislu, ali iz sata u sat pratimo situaciju i reagirat ćemo s adekvatnim mjerama”, kaže ministar.

(Hina)

Tags

Povezani Članci

Close