ZabavaZdravlje

Mislite da je vino dobro za rad srca!? Znanstvenici iznijeli nove zaključke, smijemo piti ali…

Vino i zdravlje srca!

Godinama su znanstvena istraživanja tvrdila da postoji veza između konzumiranja umjerene količine crnog vina i dobrog zdravlja srca, ali sada stručnjaci upozoravaju da se takve tvrdnje ne bi trebale olako prihvaćati i to zbog toga što ni jedno istraživanje nije otkrilo konkretnu povezanost alkohola i zdravlja srca.

“Nejasno je je li crveno vino direktno povezano s ovom koristi ili su u igri ipak drugi faktori. Vjerojatnije je da će ljudi koji piju vino voditi zdraviji način života i zdravije se hraniti, konzumirati mediteransku prehranu za koju se zna da je protektivna“, objasnio je dr. Robert Kloner.

Kloner je istaknuo i da se za umjerene količine piva i alkoholnih pića smatra da su povezane s manjim rizikom od srčanih bolesti, a da se za crveno vino pretpostavlja da može biti dobro za srce jer sadrži antioksidante kao što je resveratrol, koji se nalazi i u grožđu, kikirikiju i borovnicama.

Kako su pojedina istraživanja pokazala upravo resveratrol može smanjiti kolesterol i sniziti krvni pritisak pa ne čudi otkud tvrdnje da je vino dobro za rad srca.

Postoje mimoilaženja o količini resveratrola koju biste trebali konzumirati da biste osjetili efekt. Da biste dobili ekvivalent količine resveratrola za koju se izvještava da je zaštitna, to bi značilo unos viška vina”, rekao je Kloner.

U svakom slučaju, ako pijete alkohol, liječnici upozoravaju da to činite umjereno, piše UChicagoMedicine.

Tags

Povezani Članci

Close