PolitikaVaraždinska županijaVijesti

Mladež u Varaždinu: Posjetili najmoderniji dom u ovom dijelu Europe ‘Ovdje je najbolje uložen novac ovog grada’

U petak, 30. kolovoza Mladež HDZ-a obišla je najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj

U petak, 30. kolovoza Mladež HDZ-a obišla je najmoderniji studentski dom u Hrvatskoj. U obilasku su sudjelovali brojni uvaženi gosti kao i članovi domaće Mladeži.

Predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš, potpredsjednik Tomislav Okroša, Međunarodni tajnik Mladeži HDZ-a Tomislav Leko, Judita Emić, predsjednica Mladeži Bjelovarsko-bilogorske županije,  Paolo Deltin, predsjednik Mladeži Istarske županije te brojni domaći predstavnici Mladeži HDZ-a od kojih izdvajamo Ivana Salopeka, predsjednika Odbora za mlade HDZ-a Varaždinske županije, Tina Juraka predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije,  Leona Herjaveca tajnika Županijskog odbora Mladeži HDZ-a Varaždinske županije i predsjednika Mladeži Općine Kneginec,  Svena Buntu člana Predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ-a Varaždinske županije i predsjednika Mladeži HDZ-a Grada Varaždina i Moniku Petrinjak članicu Predsjedništva Županijskog odbora Mladeži HDZ-a Varaždinske županije i predsjednicu Mladeži HDZ-a Grada Ivanca koji su prošetali jednim od  najmodernijih studentskih domova Hrvatske.

Naime, novi studentski dom u Varaždinu otvorio je premijer Andrej Plenković 2. prosinca 2017.godine. 

Otvaranjem toga doma Varaždin i cijela sjeverozapadna Hrvatska dobili su jedan od najmodernijih domova u ovom dijelu Europe s novih 600 kreveta, ali i brojnim dodatnim sadržajima. Sam dom nalazi se iza postojećeg Studentskog doma u Ulici Julija Merlića i prostire se na ukupno 18 tisuća kvadratnih metara, a ukupna brojka smještajnih kapaciteta iznosi 850 kreveta.

Predsjednik Mladeži HDZ-a, Ivan Vidiš koji je ugodno iznenađen varaždinskim Studentskim domom i uvjetima u koje studenti ovog područja imaju je poručio “Kvaliteta studentskog života uvijek je predstavljala prioritet u radu naše Mladeži te smo se usredotočili na studente u svim našim programima pa tako i u onom za izbore za Europski parlament. Upravo zato smo iskoristili priliku da uz Špancirfest posjetimo i novi Studentski dom u Varaždinu koji je odličan primjer dobre suradnje naših institucija , u ovom slučaju grada Varaždina, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Sveučlilišta.”

Osim toga dodao je “Varaždin je već sada jedan od gradova s najvećim udjelom studenata i vjerujem da ovaj dom predstavlja značajan impuls daljnjem razvoju Varaždina kao studentskog središta u kojem već sada studira preko 7000 studenata.

Kvaliteta samog smještaja je iznimno visoka, a to je jedan od ključih faktora za kvalitetan život studenata. Osim kvalitete vrijedi istaknuti ekološku komponentu doma koji koristi solarnu energiju, posjeduje dizače topline, a kišnicu koristi za sanitarnu vodu. Ovaj dom primjer je kvalitetnog korištenja europskih fondova na korist naših studenata, ali i važnost stručnog tima koji je ovaj projekt proveo. Studentima ostaje samo učiti sto je lagan zadatak u ovako motivirajućim uvjetima.”

U obilazak doma mlade je poveo Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin koji ih je pozdravio i u ime rektora Sveučilišta u Zagrebu. Prošetali su čitavim studentskim domom, od garaže i podrumskih prostorija pa sve do vrha, visokog petog kata novog doma.

Dom sadrži čak pet katova s 243 sobe, podzemnu garažu s 118 parkirnih mjesta i dva punjača električnih automobila, spremište za čak 340 bicikala, ambulantu, studentski klub i samposlužnu praonicu rublja. U dvorišnom prostoru nalazi se solarni park sa solarnim drvom i dvije klupe, sportsko igralište i dva zabavna fitness parka sa spravama za vježbanje.

“Izgradnja Studentskog doma u Varaždinu primjer je pametnog korištenja europskih fondova, uz temeljito planiranje projekta i izvršenja uz značajno financiranje iz Fonda za regionalni razvoj Europske unije, koji je pokrio 85% troškova izgradnje. Standard života koji dom nudi bolji je od standarda kojima sam i sam imao priliku svjedočiti u Njemačkoj i Mađarskoj, gdje sam studirao.

Dom je potpuna cjelina jer posjeduje studentsku ambulantu, studentski centar i restoran, garažu za automobile i bicikle, ali i rekreacijski i društveni prostor. Pohvalan je i pristup ravnatelja doma koji se s velikim entuzijazmom kontinuirano zalaže za još bolje uvjete života studenata.

Ali Grad Varaždin nije iznimka, Vlada je predana cilju razvoja studentske infrastrukture i do sada se provode ili su provedeni projekti obnove ili izgradnje studentskih domova u Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Zadru, Rijeci, Puli, Zagrebu, Čakovcu, Požegi, Virovitici, Osijeku i Vukovaru. U studentske domove uloženo je oko 1,2 milijarde kuna i time ne samo da su osigurani bolji uvjeti života studenata, nego je i povećana konkurentnost hrvatskog visokog obrazovanja. Ovim projektima postiže se decentralizacija visokog obrazovanja što omogućuje razvoj gradskih središta diljem Hrvatske.” poručio je Međunarodni tajnik Mladeži HDZ-a Tomislav Leko i zaključio

U konkurentnom europskom i svjetskom okruženju, upravo je studentska populacija ta koja hrvatsko društvo može prilagoditi novim izazovima.” 

Također, svima prisutnima obratio se i domaćin, predsjednik Mladeži HDZ-a Varaždinske županije, Tin Jurak priključio mu se i rekao “Varaždin nije samo grad baroka, cvijeća, glazbe, kulture, sporta, mode, poduzetništva i Špancirfesta, Varaždin je i sve više prepoznati studentski grad. Tome je znatno pridonijela i nedavna izgradnja najmodernijeg studentskog doma u Hrvatskoj.”

Dodao je i kako je za izgradnju doma utrošeno više od 141 milijun kuna, a od čega 85% bespovratnih sredstava Europske unije, naglasivši kako je to najbolje uložen novac ovog grada.

“I daljnji razvoj našeg grada treba ići u tom smjeru, jer bez ulaganja u mlade ljude budućnost grada Varaždina možemo zaboraviti. Stoga ćemo mi, Mladež Hrvatske demokratske zajednice, snažno poticati izgradnju naprednog obrazovnog i kulturnog sustava u kojem će svatko imati priliku za edukaciju i osobni rast, a sve na korist zajednice u kojoj živimo.” rekao je Jurak.

Ravnatelju doma zahvalio se i Predsjednik odbora za mlade HDZ-a Varaždinske županije Ivan Salopek te naglasio “Obišli smo jedan od najmoderniji studentskih domova u Hrvatskoj, koji dakako ne bi bio ovako moderan i napredan da trenutno aktualna Vlada nije inicirala ulaganja u studente i razvoj sveučilišta. U prilog tome govori i činjenica kako je sam studentski dom prije dvije godine otvorio Premijer Andrej Plenković, a Sveučilište je ovih dana postalo vlasnikom još jednog zemljišta na kojem će se i dalje razvijati. Osim toga potrebno je zahvaliti i gospodinu Nenadu Milijašu i njegovom upornom radu jer upravo zbog njega studenti u Varaždinu imaju vrhunske uvjete za boravak i smještaj, studiranje i učenje, rekreaciju, sport i zabavu. Bez njega danas ni mi ne bismo bili ovdje. Ovo nije samo studentski dom, ovo je grad u gradu, a ja se nadam da će u ovom gradu još mnogi studenti “odrasti” i provesti najbolje godine svoga života.”

Osim energetskog razreda A u kojem se nalazi ovaj dom, jednako je važno napomenuti i kako su sve sobe opremljene iznimno kvalitetnim grijanjem na senzore, koje se odmah gasi nakon otvaranja prozora ili vrata, namještajem njemačke kvalitete i kupaonicom na kakvoj bi mnogi zavidjeli.

Danas u jutarnjim satima Mladež HDZ-a obići će i Špancirfest te Sveučilište Sjever.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close