Blog

Na -9 se smrzavaju i pingvini, zašto mislite da se neće smrznuti ceste?

A di je ralica?

Palo njega 2 centimetra15 centimetra ili pola metrauvijek ista drama oko snijega – jedni su sretni što ćemo doživjeti barem malo zimskog ugođaja, drugi gunđaju radi kaosa na cestama, dok treći, oni posebni koji se vole napraviti pametniji od ostalih, pljuju i prve i druge.

Ok, malo sam ga iskarikirala u naslovu. Pingvini se možda neće smrznuti na -9, ali dragi moji, ceste će se smrznuti. I tu će nastati kaos epskih razmjera jer neoprezni vozači i poledica recept su za katastrofu i prometne nesreće. No, krenimo ispočetka….

A di je ralice?

Čim krene snijeg, krenu i pitanja ‘A di je ralica?’. Zimske službe tada postaju top tema svih razgovora, jer ih svake godine iznenadi snijeg zimi. Ta se famozna izjava iz puke zezancije realno pretvorila u stvarnost, jer nije čovjeku baš jasno kako je moguće da određene dionice prometnica (na kojima se STALNO događaju prometne nesreće kada padne snijeg) i dalje ostanu neočišćene i ono najgore – neposipane solju i pijeskom.

Posebno kaotično biva na brežuljkastim predjelima, u selima koja su malo van gradova. Kod njih ceste postaju ledene staze.

I onda se u cijeloj priči nađu oni koji će nas gunđala strpati u kategoriju ‘luđaka, jer halo, palo je 2 centimetra snijega, pa što je vama’. Prijatelju, daj da ti objasnim i ponovim: ispod 2 centimetra snijega nalazi se 3 centimetra leda. Snijeg nije problem, problem je onaj ugaženi, koji se ispod ništice pretvara u već spomenutu ledenu stazu – idealnu za katastrofu!

Kad nas je zameo prvi snijeg ove zime, gorko sam požalila što sam navečer upalila auto i otišla u grad. Već je oko 18 sati napadala poprilična količina, a do 22 sata, kada sam se vraćala kući, bilo ga je poprilično puno.

And guess what?! Ceste nisu bile očišćene! Nisu se potrudili baciti niti pinku soli/pijeska. Ceste su se pretvorile u led, a svaki je zavoj bio potencijalno izletavanje bez obzira na brzinu 15 km/h.

Dižemo paniku jer želimo sigurno stići na svoja odredišta

Pošto nas je snijeg ‘zameo’ i jučer, i danas je nastala hajka oko toga jer se diže panika zbog 2 centimetra snijega. Termometar je ujutro pokazivao temperaturu -9. Ceste, prilazi kućama i putevi bili su okovani ledom. Malo veća vozila nisu mogla do svojih odredišta.

Nije to panika, dragi moji, to je samo želja da budemo sigurni, jer ipak, jutros je trebalo doći do svojih radnih mjesta…

Jer – sigurnost u prometu prije svega…

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u blogu su autorovi i ne predstavljaju stavove portala sjeverni.info.

 

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close