VijestiZdravlje

Najbolja sredstva za uništavanje koronavirusa koja možete koristiti kod kuće

Dezinfekcija je ključna metoda zaustavljanja virusa COVID-19

Svi se pitaju danas u cijelom svijetu – kako ostati što sigurniji od koronavirusa i kako ga najlakše uništiti?

Dok se svijet bori protiv COVID-19, svi bi trebali biti svjesniji važnosti samozaštite te kako pravilno dezinficirati i izbjeći dovođenje u opasan položaj, jer pogrešno rukovanje dezinfekcijskim sredstvima može neočekivano štetiti, piše Poslovni dnevnik.

Maske su jako važne jer prekrivaju vaše lice, no drugi najvažniji aspekt zaštite je dezinfekcija, kao ključna metoda zaustavljanja virusa COVID-19.

Koronavirus je lipofilni virus s ovojnicom. To znači da ima vanjski sloj lipida, debelu ovojnicu na njegovoj površini. Ta ovojnica se lako može uništiti s više različitih kemikalija. I njezino uništenje deakativira cijeli virus.

Koje su kemikalije najbolje za uništavanje lipofilnih virusa?

Kao prvo etanol (alkohol). Mnogi vjeruju kako je visoko koncentrirani alkohol bolji, što više to bolje. No to je netočno.

Zapravo je alkohol od 75 posto najučinkovitiji u ubijanju mikroba. Upravo se zato on preporuča u borbi protiv koronavirusa, a može ga se jednostavno kupiti u apoteci, za razliku od više koncentriranog alkohola, primjerice od 90 posto koji se najviše koristi u farmaceutskoj industriji.

Alkohol od 75 posto lako može deaktivirati sve lipofilne viruse pa čak i neke hidrofilne.

Nasuprot tome, alkohol od 90 ili čak 100 posto koagulirat (zgusnuti) će ovojnicu virusa.

To će ‘zapečatiti’ virus i alkohol ga više neće moći ubiti. Kad koristite alkohol našpricajte ga na krpu i obrišite površinu ili ono što želite dezinficirati.

Dezinficijensi koji sadrže klorid

Sredstva koja često koristimo na dnevnoj bazi za čišćenje kuće, a koja mislimo da bi mogla ubiti koronavirus, najčešće to ne mogu.

Kada odete u trgovinu da kupite dezinficijens pročitajte sastav. Ako sadrže benzalkonijev klorid ili natrijev hipoklorit – to je to.

Ako sadrže spoj kojim često dezinficiramo odjeću – kloroksilenol- sredstvo neće moći ubiti koronavirus.

No postoji jedna caka i upozorenje. Nikad ne koristite zajedno sredstva koje sadrže klorid s onim koja sadrže klorovodik. Jer kada se ta sredstva spoje ona stvaraju jaki iritirajući plin (klor Cl2). To vas lako može ubiti.

Peroksid je također dio dezinficijensa koji može uništiti koronavirus, a siguran je za korištenje.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close