Foto vijestIzdvojenoMagazinVremenska prognoza

Nakon grmljavinskog nevremena s tučom, na varaždinskom nebu osvanula duga

Duga je optička i meteorološka pojava koja nastaje kada sunčeva svjetlost obasjava sitne kapljice vode u atmosferi

Kako je bilo i najavljeno, u Varaždinu je oko 15 sati izbilo grmljavinsko nevrijeme, a pala je i tuča. Nakon pljuska koji je trajao oko sat vremena na varaždinskom nebu pojavila se duga i to dvostruka, iako se to slabo može vidjeti s fotografije koju nam je poslao čitatelj.

Inače duga je optička i meteorološka pojava višebojnog luka na nebu koji nastaje kada sunčeva svjetlost obasjava sitne kapljice vode u atmosferi.

Boje u dugi čine kontinuirani spektar sa crvenom na vanjskoj i ljubičastoj na unutarnjoj strani luka, ali se tradicionalno obično navode kao crvena, narančasta, žuta, zelena, plava i ljubičasta. Čak je i Aristotel, stari grčki filozof, pokušao objasniti pojavu duge. Sunčeva svjetlost ili obična bijela svjetlost, zapravo je mješavina svih boja. Zacijelo ste vidjeli što se zbiva kad svjetlost padne na kosi brid zrcala ili na mjehurić sapunice. Bijela svjetlost se prelama u različitim bojama. Predmet što na taj način može prelamati svjetlost zove se optička prizma. Boje što se tada javljaju stvaraju jednu prugastu vrpcu, i svaka boja postupno prelazi u iduću. Ta se vrpca zove spektar, objašnjava geek.hr.

Snimio čitatelj

Sutra će biti pretežno oblačno, uglavnom u noći i rano ujutro uz malo kiše.

Sredinom dana i poslijepodne većinom suho uz moguća djelomično sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverni. Jutarnja temperatura od 4 do 7°C, a najviša dnevna između 9 i 12°C.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close