Zabava

Nakon petnaest godina istraživanja došli su do rezulatata: Ovo su simptomi Parkinsonove bolesti!

Ako imate više njih s ovog popisa, posjetite doktora odmah!

Istraživanje u trajanju od punih petnaest godina donosi rezultate koji bi mogli biti ključni u ranome otkrivanju Parkinsonove bolesti, prenosi Slobodna Dalmacija. 

‘Parkinsonovu’ bolest prepoznajemo po pacijentovom otežanome kretanju i izraženom tremoru ekstremiteta, a ovo su simptomi koji bi mogli ukazati na problem:

Razvitak ove bolesti povezuje se i s poremećajem spavanja poznatim i pod nazivom “parasomnija”, a koji je mnogo kompleksniji od pukog prevrtanja po krevetu koje se ne događa svake noći, oni koji imaju ovu bolest često mjesečare, znaju se u kretanju u snu i povrijediti, no ujutro se ničeg ne sjećaju.

Brojni ispitanici koji boluju od Parkinsonove bolesti “prijavili” su kako su nekoliko godina prije pojave ikakvog tremora i problema s kretanjem osjetili promjene u svome njuhu. Mnogi se sjećaju da se njuh najprije promijenio, potom i gotovo u potpunosti nestao – gotovo 90% pacijenata prošlo je kroz sličan proces.

Problemi s probavom također su česti kod pacijenata, a kod mnogih su otpočeli godinama prije pojave standardnih simptoma, stoga ih većina ignorira.

Lošije i bolje trenutke tijekom dana iskusi svaka osoba na ovome svijetu, no ukoliko su promjene raspoloženja postale vrlo izražene ili vas ometaju u svakodnevnim zaduženjima, moglo bi to značiti da ste razvili neki oblik anksioznoga poremećaja.

Važno je na kraju istaknuti da čak i ukoliko imate svaki od simptoma na ovoj listi, to ne znači nužno da ćete razviti bolest. No zaista postoje dokazi koji ukazuju da ova kombinacija uistinu može upućivati na problem, stoga je preporučljivo posjetiti liječnika i konzultirati se.

Tags

Povezani Članci

Close