IzdvojenoŠkolstvoVijesti

NE ODUSTAJU DO KRAJA: Sindikat poručio nešto nevjerojatno, eto koliko dugo misle štrajkati

'Mi smo krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva'

U srijedu, petnaesti dan štrajka, nastave nema u Splitsko-dalmatinskoj te Virovitičko-podravskoj županiji.

U emisiji Hrvatskoga radija “U mreži prvog” u srijedu ujutro, također se govorilo o situaciji u obrazovanju. Branimir Mihalinec na početku je komentirao činjenicu da iz Vlade ne stiže poziv na sastanak oko koeficijenata složenosti poslova. Također, pitanje je i koliko će sredstava biti u proračunu za nadolazeću 2020.

“Mi smo krenuli u štrajk do ispunjenja zahtjeva. Sa strane Vlade obmanjuju javnost da su naši zahtjevi zadovoljeni. Ljudi u osnovnom i srednjem školstvu spremni su nastaviti štrajk do kraja, bez obzira hoće li doći do raspada koalicije ili ne, ima li u proračunu novca ili ne. Što se proračuna tiče, on je gotov kada ga usvoji Hrvatski sabor. Mi očekujemo i vjerujemo da ćemo konačno sjesti za stol”, rekao je Mihalinec.

Mihalinec dodaje i da bez podrške ministrice Blaženke Divjak njihovi zahtjevi ostaju jednaki. Zaostajanje plaća ne rješava se na ovaj način, ističe pomoćnik ministrice Stipe Mamić.

“Ponuđenim Vladinim prijedlogom rasta osnovice, dolazimo na razinu rast plaća od gotovo 20ak posto u zadnje tri godine. To je rast plaća koji nije zabilježen u zadnjih 20 godina. S obzirom na najave usporavanja gospodarskog rasta kod naših glavnih partnera Njemačke i Italije, pitanje je kada ćemo imati priliku da ponovimo takav rast”, rekao je.

Potpredsjednica Splitsko-dalmatinskog ogranka Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Marita Guć ističe da je od škole do škole različita situacija oko potpore štrajku. Potpora roditelja štrajku, govori statistika, je na razini 50ak posto. “Prvi se puta dogodilo da dobivam pozive podrške roditelje, iznoseći podatke od odazivu u njihovoj školi”, kazala je.

Na portalu Srednja.hr provodi se anketa trebaju li učitelji i profesori svi dobiti istu plaću.

“Niti sada zaposleni ne dobivaju istu plaću, sve ovisi o njihovu statusu. S postojećim Pravilnikom imamo ozbiljan problem, cijeli svijet ide prema tome da se mjeri rad i uspjeh učitelja i profesora i prema tome evaluira. Mi sada, čini mi se, imamo nastavak onih starih pravilnika koji su birokratizirani, gdje se “samo stavljaju kvačice”, a ne gleda se kako je nešto napravljeno”, ističe glavni urednik portala Marko Matijević.

Tags

Povezani članci

Back to top button
Close
Close