Vijesti

Ne zaboravite! Sutra pomičemo satove! Dolaze promjene za vozače i naplatu struje, pogledajte!

Zbog odluke Europske komisije ovo bi moglo biti jedno od zadnjih pomicanja!

Europska komisija donijela je odluku o ukidanju zimskog i ljetnog računanja vremena te će, mijenjanje sata, prema procjenama, najkasnije u naredne dvije godine ukinuti i sve članice Europske Unije. Što će značiti da ćemo imati jedinstveno vrijeme tijekom cijele godine.

Zemlje članice se pozivaju da koordiniraju na kojem vremenu pojedina zemlja ostaje, a izbor će se morati donijeti do travnja 2020. godine. One koje žele ostati na ljetnom računanju vremena posljednji put bi sat trebale pomicati krajem ožujka 2021. godine, a one koje žele ostati na zimskom vremenu kazaljke bi trebali pomaknuti zadnje nedjelje u listopadu iste godine.

U međuvremenu, kao i dosad, vrijeme je za pomicanje sata. Ljetno računanje vremena počinje zadnji vikend ožujka, koji je sutra u 2 sata, pomicanjem kazaljki sata za jedan sat unaprijed.

Sukladno Uredbi o računanju vremena, počinje u nedjelju, 31. ožujka, u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata. Svrha je toga postupka bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave.

Uveden je kao mjera uštede energije jer se njime omogućuje učinkovitije korištenje prirodnog sunčevog svjetla kroz ljetne mjesece. Prelaskom na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila ujedno prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla. S početkom ljetnog računanja vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa, obavještavaju iz HEP-a.

Električna će se energija obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati. Ljetno računanje vremena ove će godine završiti 27. listopada u 3 sata pomicanjem za jedan sat unatrag.

Tags

Povezani Članci

error: Content is protected !!
Close