VijestiZabava

Ne znate kada je pravo vrijeme za promjenu vaših jastuka ni koliko ih često trebate prati? Mi znamo!

Iz Mind Body Green magazina

Iz Mind Body Green magazina savjetuju kako da najbolje operete svoj jastuk. Pranje jastuka i posteljine možete odgoditi na svaka 3 do 6 mjeseca u slučaju da imate jastučnicu koja štiti od grinja.

Strojno pranje?

Za početak biste trebali pogledali ima li jastuk posebna uputstva i možete li ga uopće staviti u perilicu. Ako ga možete prati u perilici, stavite na sporo pranje i u perilicu rublja stavite prašak za pranje i oko dva decilitra octa. Također, namjestite pranje na niskoj temperaturi za sintetičke jastuke i na hladno pranje za jastuke od perja. Bilo bi dobro da odjednom perete dva jastuka kako se ne bi previše vrtjeli u perilici. Nakon što ih isperete od praška i octa, stavite na još jedno ispiranje kako biste bili sigurni da je sav sapun ispran. Kada ih operete, stavite ih sušiti van na svjež zrak i sunce.

Ručno pranje

Ako su vaši jastuci preveliki za vašu perilicu rublja, možete obaviti sličan proces u kadi. Napunite svoju kadu vodom, dodajte prašak za pranje i ocat, a po želji možete dodati i sodu bikarbonu. ‘Masirajte’ svoje jastuke nekoliko minuta, zatim ih isperite i stavite van na sušenje. Jako je bitno da ih unesete unutra tek kada su potpuno suhi jer bi inače na njima mogla nastati plijesan.

Koliko često mijenjati jastuke

Klasičan jastuk bi trebalo mijenjati svake dvije godine, ovisno o materijalu. Jastuke od lateksa bi trebalo mijenjati svake 2 do 3 godine, jastuke od perja svakih 12 do 36 mjeseca, sintetički jastuk svakih 18 do 24 mjeseca, a jastuke od poliestera svakih 6 do 24 mjeseca. Pretpostavljamo da jastuke ne kupujete toliko često zato prihvatite savjete o pranju kako bi održali njihovu higijenu, a time i svoje zdravlje, prenosi Večernji list.

Tags

Povezani Članci

Close