BlogIzdvojeno

NEKIMA NIŠTA, A NEKIMA SVE: Nit’ je nogomet jedini sport, nit’ je NK Varaždin jedini nogometni klub

Zašto bi općine i gradovi s područja županije trebali financirati NK Varaždin?

Nakon nogometne groznice koja nas je tresla za vrijeme trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, najvažnija sporedna stvar na svijetu ponovo se vraća na scenu pod svjetla reflektora. Ovog puta, u centru zbivanja, pa i ovog teksta, našao se Nogometni klub Varaždin, odnosno financiranje istog od strane Grada i Županije.

Naime, Varaždin je na pragu ulaska u 1.HNL, a sukladno ulasku u taj elitni rang hrvatskog nogometa, valjalo bi i povećati financije kluba. Već sada, kako kaže vodstvo kluba, fali im novaca i za nastup u 2.HNL u kojoj se trenutno natječu.

Već neko vrijeme o njihovim se financijama raspravlja na razini Grada, a kako stvari stoje, krenulo se i s pregovorima na razini Županije. Sukladno pregovorima, izjave po tom pitanju za jedan lokalni portal dali su i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok te župan Varaždinske županije, Radimir Čačić. Pretpostavljamo da su njihove izjave proizašle u žaru konstruktivnih razgovora o rješavanju problema, no – nisu se baš njima proslavili

Čehok i Čačić su se ipak možda malo zaletjeli s izjavama

Da rezimiramo – NK Varaždinu nedostaje svotica od skoro pa milijun kuna, a pošto imaju šanse ući u prvu ligu, ta će se svota razmjerno tome i povećati.

Bit će tu puno toga za ‘uglancati’ i ‘doglancati’ ako i kada uđu u prvu ligu. No s dužnim poštovanjem prema svima i svemu, ideje koje se ‘bacaju’ o financiranju kluba sulude su. Naime, župan je po pitanju toga izjavio da bi se u financiranje NK Varaždina (kao jedan od modela rješavanja problema) trebale uključiti i općine i gradovi s područja županije, koje bi na godišnjoj razini davale u prosjeku oko 20 000 kuna za NK Varaždin. Poanta je, kako kaže, da postoji hijerarhija i piramida, te da se djeci iz okolnih mjesta pruži mogućnost vrhunske škole nogometa na samo nekoliko kilometara udaljenosti.

Čehokova izjava u jednom je djelu čak i bizarnija, jer kako je rekao – postoji strateški interes od strane grada da se problemi riješe, i to ne samo sportski već i od strane interesa građana kojih je na pojedinim domaćim utakmicama, citiram – više nego na pojedinim utakmicama Dinama ili Hajduka.

Dragi gradonačelniče, ruku na srce, ali malo ste ga pretjerali s ovom izjavom

Zašto bi općine i gradovi iz županije trebali financirati NK Varaždin?

Županov prijedlog načina sufinanciranja NK Varaždina nikako, ali baš nikako ne drži vodu i ne postoji niti jedan razuman razlog zašto bi jedinice lokalne samouprave na području županije trebale izdvajati 20 000 kuna godišnje za NK Varaždin. Takav bi model samo oštetio dio proračuna namijenjenog za financiranje malih sportskih klubova i udruga kod njih, a na kraju bi se sve prelomilo na ‘leđima’ malih sportova koji se i sada zadovoljavaju mrvicama koje padaju s gradskih i općinskih stolova.

Jednom malom klubu samo tisuću kuna znači puno i previše na godišnjoj razini i sretni su ako to uopće i dobiju. I najvjerojatnije bi došlo do toga da bi se proračuni srezali. Tko šljivi karatiste, pikadiste, kuglače, odbojkaše i rukometaše koji imaju vrhunskih rezultata, no jedini im je problem što nisu – nogomet.

Drugi razlog protiv takvog načina rada je činjenica da škola nogometa NK Varaždina nije jedina škola koja djeluje našem području. Možda je najveća, no nije jedina. Zbog čega bi se sve trebalo fokusirati na Varaždin? Možda roditelji neke djece nemaju uvjeta voziti svoje kikiće svaki dan u Varaždin na trening te su im lokalne škole puno zgodnija opcija.

Velike sportske mašinerije trebale bi se znati financirati i od sponzora

Jasno je da Grad i Zajednica sportova trebaju dijelom sudjelovati te financijski pomagati klubu, no ‘velike sportske mašinerije’, kakvom se NK Varaždin predstavlja, trebale bi se najvećim dijelom financirati i od sponzora.
Da, to je ponekad strašno teško, apsolutno mi je jasno, no ipak se tu radi o budućem prvoligašu – barem na račun toga bi se neka ‘pinka sa strane’ trebala izvući. Jer, realno – cendrati gradu i županiji i nije baš neka fora u konačnici.

Nit’ je NK Varaždin jedini nogometni klub, nit’ je nogomet jedini sport

Možda najviše od svega boli činjenica da se odjednom sve gura u NK Varaždin, a ostale nogometne klubove ko’ šljivi. Pred problemima određenih klubova zatvaraju se oči, uši i usta, dok bi se radi problema drugih cijela županija trebala odreći svojih financija.

No, ako ćemo već tako – zbog čega bi se sve pare utukle u nogomet? Po istoj logici možemo pričati i o rukometnim klubovima koji djeluju na području županije, a koji također dobro kotiraju po svojim ligama. Zašto se i njima kroz financijsku pomoć ne bi dala šansa za napredak?

Na pragu smo da se elitni nogomet vrati u Varaždinsku županiju. No nije rješenje odjednom brinuti samo o jednom sportu, samo i isključivo o jednom klubu. Svaka čast svima i svemu, ali nije nogomet jedini sport na planeti. Možda je najvažniji, ali – nije jedini!

IZJAVA O ODRICANJU ODGOVORNOSTI: Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u blogu su autorovi i ne predstavljaju stavove portala sjeverni.info.

 

 

Tags

Povezani Članci

Close